Március 16-án egész napos programmal várják a családokat a Dunakeszi Viadalon. Az eseményre hagyományosan az iskolákban toboroznak a huszárok, akiket ezúttal a Post kollégája is elkísért. Igaz, most lovak helyett minibusszal járták a várost, hogy biztosan mindenhova odaérjenek, de szombaton bőven lesz részünk lovakban, fegyverekben és egy látványos csatát is megtekinthetünk a Katonadombon.

Néhány óra alatt 6 általános iskolában jártak a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium tagjai, az első háromba mi is velük tartottunk. Március 16-án a Katonadombon rendezik meg 11. alkalommal a Dunakeszi Viadalt, ahova idén is körülbelül kétszáz “gyerekstatisztát” várnak. A mostani toborzáson a kardokon és egy pisztolyon kívül egy dobot is bemutattak a gyerekeknek. Ezeket óvatosan, felügyelettel “ki is próbálhatták”.

A gyerekek a fegyvereket és a dobot is kipróbálhatták

Ógel János, a bandérium parancsnoka elmondta, hogy Szobtól Budapestig tart a szokásos tavaszi toborzás. Mint elmondta, a szombati viadalba való bekerüléshez nem kell semmilyen különös képesség, aki pedig a bandériumba szeretne belépni, attól elvárják a “hagyományőrző elkötelezettséget” és a közösséghez való alkalmazkodást. A tagokat egy éves próbaidővel veszik fel, itt már a fizikai erőnlétnek is jelentősége van, például amikor egy díszszemlén egy órát kell vigyázban állni.

A toborzó huszárok

Három fegyvernem van a bandériumban, a huszárok, a nemzetőrök és a tüzérek. Aki huszár szeretne lenni, annak már tudnia kell lovagolni, de az sem gond, ha nincs valakinek lova, azt megoldják – tudtuk meg a vezetőjüktől. A mostani dunakeszi toborzás kifejezetten a viadalra történik, az érdeklődőknek az iskolákban kell regisztrálniuk az osztályfőnöknél.

Egész napos program lesz az idei Dunakeszi Viadalon

A helyszínek közti utazás közben a bandérium egyik tagjával, Pollák Bencével beszélgettünk a mostani Dunakeszi Viadalról. 15-20 ló vesz részt a programban, az osztrákokat a mogyoródi huszárok “játsszák el”. A műsor része lesz egy női lovasbemutató öt váci hölggyel, akik szintén a bandérium tagjai. Lesz egy gyerekcsata is, ahol papírkardokkal, szintén papír-, illetve “alufólia-ágyúgolyókkal” kicsit átvehetik a csata szellemét a gyerekek. Természetesen felügyelet mellett. Több eseményen részt vettünk már, egyértelműen ez a gyerekek kedvence.

A híres csata a Dunakeszi Viadalon

Programok

 • 10.30 Hagyományőrző viadal
 • 12.30-17.00 “Gyűjtsd össze Dunakeszit” matricagyűjtés
 • 12.10 Solymászbemutató
 • 12.40 Rendőrkutya-bemutató
 • 13.30 Ládafia Bábszínház
 • 15.00 HoldEső-koncert

Kapcsolódó programok

 • Kézműves foglalkozás
 • Sólyomröptetés
 • Kosárhinta
 • Ládavasút
 • Népi játékok
Előző cikkRadnótis diákok nyerték meg a Bolyai csapatversenyt
Következő cikkA Közüzemi Kft. ügyfélszolgálata ideiglenesen elköltözik