A Dunakeszin élőknek nem kell aggódni a szemétszállítás miatt – írta ki Facebook-oldalára Dióssi Csaba. A város polgármestere a napokban megjelent szemétszállítással kapcsolatos hírekre reagált. Egy tény, péntek óta 116 településről a Zöld Híd Nonprofit Kft. nem üríti ki a magánszemélyek kukáit. Pénzhiányra hivatkoznak.

Dunakeszin továbbra is zavartalanul végzi munkáját önkormányzati cégünk, a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft., így a településünkön továbbra is lesz hulladékszállítás – írta közösségi oldalán Dióssi Csaba. Dunakeszi polgármestere azt azért hozzáteszi, hogy “a tevékenységgel kapcsolatos országos pénzügyi nehézségek városunkat is érintik, a közszolgáltatás folyamatos, melyhez az átmeneti helyzetben Dunakeszi Város Önkormányzata nyújt pénzügyi segítséget”. Magyarán az önkormányzat biztosítja azt a pénzt, amely hiányzik a tényleges költségekhez. Az állami kukaholding ugyanis nem fizet eleget. Ez utóbbit elégelte meg a Zöld Híd Nonprofit Kft., amely eddig 116 településen ürítette a kukákat.

Az ügyből már országos politikai kérdés lett. Kontrát Károly államtitkár szerint felháborító, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. nem látja el szerződésben vállalt feladatát, nem szállítja el a szemetet több mint 100 településről és a megbízást sem adja át. A politikus úgy látja, hogy a kft.-t irányító “LMP-s” Gémesi György gödöllői polgármester “politikai játszmába kezdett”, de a kormány nem enged a zsarolásnak, szemét nem marad elszállítatlanul, és fenntartják a rezsicsökkentést is.

A Zöld Híd Kft. megbízott ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd csütörtökön az InfoRádióban jelentette be, hogy péntektől beszüntetik a hulladékszállítást, mert nem kapták meg az eddig elvégzett munka fedezetét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. Jelezte: kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert a cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, nem bocsát ki számlát, a lakosság az NHKV Zrt.-nek fizeti be a közszolgáltatási díjat.

Az LMP szintén a politika síkjára terelte az ügyet. Schmuck Erzsébet a párt képviselője úgy fogalmazott: véget kell vetni a fideszes vezetés alatt álló “kukaholding”, vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. ámokfutásának, megfelelő finanszírozással kell működőképessé tenni a szemétszállítás rendszerét.

Közben a szomszédon Fóton a polgárőrség autója járja az utcákat, hogy figyelmeztesse a lakókat, kedden ne rakják ki a kukákat, mert nem fogja senki elvinni a szemetet. Erről az Index készített videót.

 

 

Előző cikkÜnnepi nyitvatartások a temetőtől a postáig
Következő cikkEgy helyre került az 1000. és az 1001. babacsomag