Több százan ünnepelték Augusztus 20-át Dunakeszin. A színpompás rendezvény este kezdődött a Fő téren, ahol először a Kamarazenekar szórakoztatta az államalapítás ünnepére összegyűlteket, majd a Honfoglalás című rockoperát nézhette meg a közönség. Az este látványos tűzijátékkal ért véget.

A polgármester, Diósi Csaba köszöntötte az ünneplő tömeget. Arról beszélt, hogy Szent István ünnepe – ami hivatalos állami ünnepünk – azért is fontos, mert abban a történelmi időben

a megmaradásunk volt a tét.

Ezért is, 2004 óta – a Fő tér elkészültét követően, – „minden évben olyan darabokkal ünneplünk, ami fontos nemzetünk számára. A Fő tér akkori avatását az István, a király című rockopera előadása koronázta meg, ezért, hagyománnyá vált, hogy minden évben, egy színvonalas darab előadásával készül a város vezetése erre a napra.

A polgármester után Tuzson Bence, országgyűlési képviselő beszélt. Hangsúlyozta, hogy nagy vezetőink (mint például Rákóczi, Kossuth), mindig is a magyar nép érdekeit, a megmaradásunkat tartották szem előtt. Ennek megfelelően, képesnek kell lennünk arra, hogy jövőképet vázoljunk fel, ahogyan ezt Szent István is tette saját korában. Szem előtt kell tartanunk a népesség és népesedés kérdését, a magyar gazdaság és ipar fejlődését, valamint a kulturális tudásunk átadását. „A kultúra az, amit minden generációnak újra át- és meg kell élnie.” Amennyiben képesek leszünk ezekre együttesen figyelni, akkor

20-30 év múlva Magyarország lehet a térség vezető ereje.

A beszédeket követően Szűts István és Koltay Gergely párosnak köszönhetően a Honfoglalás című rockopera, hasonlóan filmes elődjéhez (melyet Koltay Gergely testvére, Gábor rendezett), története során el- és átvezetette a nézőket a Kárpát-medence hágóján, hogy Árpád vezér, a törzsfők támogatásával, új hazát találva, letelepedhessen népével.

Helyi egyesületek és művészek is felléptek, köztük az Et Vie Danse Táncstúdió és Táncegyüttes, Nagy Márta vezetésével.

Augusztus 20. az államalapítás és Szent István ünnepe. Miközben ünnepeljük ezt a jeles napot, érdemes megemlékezni István királyról, akit majd ezer évvel ezelőtt, 1083-ban, pontosan ezen a napon avattak szentté. Ennek köszönhetjük nyári ünnepünket, ugyanis magára az államalapításra, a történelmi feljegyzések szerint télen, 1000. december 25-én, vagy 1001. január 1-én került sor, ekkor jött létre a Magyar Királyság.

Szent István ünnepe az elmúlt, majdnem ezer évben több viszontagságon is keresztülment, míg végül 1991-ben, a rendszerváltást követően került sor a rehabilitációjára, amikor a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepé nyilvánította.

Előző cikkÁldozatot követelt az M2-es
Következő cikk36 fok! Másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt