A most 100 éves Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola tanárainak és diákjainak képviselőit fogadta városházi irodájában Dióssi Csaba. Mint köszöntőjében mondta, egy volt diák beszélgetett a mostaniakkal. Múltról és jövőről egyaránt szó esett a csaknem egyórás találkozón.

A századik tanévében járó gyártelepi iskola tanulói kérdéseket tehettek fel a polgármesternek. A nevükben Mihály Gyuláné és Keller László tanárok társaságában Vay Anna Bianka, Nyitrai Nóra, Filó Botond Bence és Kaspár Balázs faggatta Dióssi Csabát.

A polgármester rögtönzött várostörténeti órát tartott a gyerekeknek, különös tekintettel a Bárdos iskolának is otthont adó Gyártelepre. A vendégek főként a városvezető általános iskolás éveire, játékaira, élményeire voltak kíváncsiak; arra, hogy szerinte ki a jó tanár, vagy hogyan érdemes iskolát választani Dunakeszin. Az utóbbi kérdésre az volt a válasz, hogy döntő, kinek mihez volna kedve. Szerencsére specializálódott iskolák vannak Dunakeszin, a művészetek iránt érdeklődő gyerekek mindenképpen jó helyre kerülnek a Bárdosban, ahol emelt szintű angol nyelvoktatás is folyik.

Tervezi-e a város a 100 éves épület felújítását? – kíváncsiskodtak a gyerekek. Régóta – hangzott a válasz. De voltak Dunakeszin ennél jobban leromlott épületek, mint például az első dunakeszi iskoláé, a Szent Istváné. Ott most készült el a teljes felújítás, bővítés. Aztán ott volt a Széchenyi István iskola, azt már kicsit régebben újították fel és bővítették. Most már sorra kerülne a Bárdos is, amint erre bármilyen pályázati lehetőség adódik, lépni fognak – ígérte a polgármester. Ha eljutunk oda, az sok türelmet fog igényelni, egy felújítás alatt álló épületben nem lesz könnyű sem a tanítás, sem a tanulás – tette hozzá, kiemelve, hogy hosszú távon ezt megéri elviselni.

A Gyártelepnél tervezett új iskoláról is kérdezték Dióssi Csabát a diákok. A válaszban elhangzott, hogy jelenleg egy gimnázium van a városban, most éppen felújítás alatt. Ez kevés ahhoz, hogy mindenki, aki szeretne, oda járjon. Körülbelül 500 nyolcadikos végez Dunakeszin évente és csak száznak jut hely, ezért megterveztünk két új gimnáziumot a vasút túloldalán – mondta a polgármester. Az összes terv elkészült a megelőző tanulmányokkal együtt, most a kivitelezőket keresik feltételes közbeszerzési eljáráson. Ha ez megvan, a kormánynak még döntenie kell arról, hogy elindulhat-e a projekt. Erre jó remény van, de a végső döntés nyáron várható.

Nagyon sok pénzről van szó: annyiról, amiből mondjuk 10 új Bárdos iskolát lehetne építeni – fejtette ki Dióssi Csaba. Hiszen ez nem csak két gimnázium lesz, de lesznek sportcsarnokok, uszoda is épül, kültéri sportpályák – sorolta. A rendszerváltás óta összesen nem kapott annyi állami támogatást a város, mint amennyit ez a két gimnázium fog jelenteni – összegezte a polgármester. A tervek szerint kéttannyelvű oktatás fog folyni, a tantárgyak jelentős részét angol nyelven lehet majd tanulni. Azoknak, akik nem gimnáziumba szeretnének menni, lesz egy szakgimnázium, ahol különböző szakmákat lehet majd tanulni: informatikus, közgazdasági és műszaki képzés lesz majd, ha minden jól megy, és Magyarország kormánya idén nyáron úgy dönt, hogy indulhat a beruházás.

Előző cikkHalálos baleset volt Dunakeszinél
Következő cikkHalálra gázolt egy embert a vonat Dunakeszin