Zöldellik az Aradi vértanúk tere, virágzik a Keszi sétány, elkészült a Szent Mihály tér és 4-5 helyszínen is dolgoznak a kertépítők a városban. A települést járva adja magát a téma, hogy Tóth Eszter főkertésszel beszélgessünk a városi zöldfelületek kezeléséről, fenntartásáról, a kihívásokról és az elért eredményekről.

Csapjunk a közepébe. A városban 700.000 m2 zöldfelületet kezelnek. Első hallásra ez elég nagy számnak tűnik.

Valóban az, városi viszonylatban is. Főleg, ha azt nézzük, hogy ez a szám az elmúlt években növekvő tendenciát mutat. Fontos kiemelni, hogy az önkormányzat kérését figyelembe véve, a Nyíri Márton alpolgármester által koordinált Zöld Dunakeszi Program keretében

valódi, a lakosság számára használható, élhető közösségi zöldfelületek kialakítására törekszünk.

Tóth Eszter főkertész és munkatársa, Balás-Szabó Krisztina Tünde kertész

Hogyan tudják mindezt fenntartani?

Különböző módszereket követünk.

Vannak területek, ahol a tervezett fenntartás ökologikus elveket követ. azaz hagyjuk a természetet, hogy a helyi talajviszonyoknak megfelelő társulás vehesse át a meghatározó szerepet.

Itt a célunk, hogy a területen honos zöld növények befedjék a Dunakeszin jellemző homokos talajt. Csak akkor avatkozunk be, ha nagyon muszáj. Ilyen terület például a Napsugár Bölcsőde előtti rét, a Tetétlen, vagy a Tabán Duna felőli oldalának zöldfelületei, a Malomárok egyes részei, illetve amennyiben vizes élőhelyeinket vesszük számba, a Kiscsurgó-patak völgye is ilyen. Ezeken a területeken a tudatos fenntartásnak köszönhetően több védett növény is megjelent.

Kiscsurgó völgye, amelynek kialakítása díjat is nyert, balról a második Nyíri Márton alpolgármester, a Zöld Dunakeszi Program felelőse, mellette Tóth Eszter főkertész

Vannak egynyári virágágyásokkal tarkított, gondosan megtervezett területek, amelyeket intenzíven kezelünk.

Ez mit jelent?

Két-három hetente nyírjuk a gyepet, gyomlálunk, ápolunk. Itt tudunk rácsodálkozni a különleges szirmú tulipánokra, illatos rózsákra, hihetetlen struktúrájú díszfüvekre. Ilyen például az Aradi vértanúk tere, vagy a frissen elkészült Szent Mihály tér.

Szent Mihály tér

Van, hogy keverve alkalmazzuk ezeket a módszereket, azaz a zöld, messziről gondozott gyepnek tűnő rész nem is gyepfelület, hanem egy jellemzően cickafark által borított puha szőnyeg. Erre az egyik legszebb példa a Kegyeleti park és a benzinkút közti közel 2000 m2 zöldfelület, amely új arculatot adott a Fő út menti városképnek.

Keszi sétány

Apropó, itt milyen munkákat végeznek jelenleg?

Befejezzük a járda felújítását, az eltört fedlapok cseréjét, és elhelyezzük a Keszi települések névtábláit is, amelyeket felújítottunk és javítottunk. Öntözőhálózatot telepítünk a Fő út felőli részre, és egy újabb virágágyást alakítunk ki, ezzel lesz teljes a terület rendezése.

Számtalan új zöldfelület jött létre vagy újult meg

Amióta ön itt dolgozik, hány parkot újítottak meg?

Nehéz meghatározni, hiszen polgármester úr kérésének megfelelően valamennyi beruházást zöldterület-fejlesztés követ. Ez azt jelenti,

ha egy járda- vagy parkolóépítés után levonul a kivitelező, akkor cserjékkel, virágokkal, fákkal, esetenként öntözőrendszer kiépítésével gondoskodunk arról, hogy rövid- és hosszútávon is szép, parkos terület alakuljon ki.

Virágosítás a Kossuth-Széchenyi körforgalomban

Persze ennek mindig idő kell. Például a fű nem nő ki egy nap alatt, a cserjék is általában a következő évben mutatják meg a valódi arcukat. De ha az Aradi vértanúk terét ma megnézi valaki, láthatja, milyen szépen belakták a növények a teret. Képviselői kérésre rengeteg helyen ültetünk el cserjéket, fákat, alakítunk ki zöldszigeteket, ezért nehéz számot mondani.

Fasor a Kossuth Lajos utca mentén

De visszatérve a kérdésre, ha a nagyobb parkokat, tereprendezéseket vesszük, akkor a Kőrösi park, a Kiscsurgó völgye, a strand egyes felületei, a Duna sor rehabilitációja, a Magyarság Sportcsarnok körüli környezetrendezés, a házasságkötő terem kertje, az új Napsugár Bölcsőde kertje, az Aranyalma Óvoda kertje, az ideiglenes gimnázium kertje, két körforgalom – Kossuth – Széchenyi, szakorvosi rendelő előtti, Malomárok játszótér, Lányi Ferenc park, Kegyeleti park, Szent Mihály tér, Aradi vértanúk tere is ide sorolható. Ezek csak a nagyobb, összefüggő, friss zöldfelületek.

Negyvenezer virágot ültetnek el májusban

Ha jól láttuk, épp most ültetik a virágokat városszerte. Miket és mennyi virágot ültetnek el ilyenkor?

A legkülönfélébb virágokból állítjuk össze minden évben a kompozíciót. Fontos szempont, hogy mennyire napos, illetve árnyékos helyre kerülnek a virágok, milyen a talaj, a környező növények, és a színekben is mindig próbálunk a harmóniára törekedni. Évente nagyjából 100.000 virágot ültetünk ki. Jelenleg 40.000 egynyári növény ültetését kezdtük el, a folyamat nagyjából 4 hetet vesz igénybe.

40.000 virágot ültetnek el májusban városszerte

A hétvégén a Dunakeszi Diáknegyedben jártunk, bár még kicsik a fák, már most jól mutat a kis „erdő” az oktatási komplexum mellett. Hány fát ültettek el idén?

Az önkormányzat korábban az “Évente 1000 fát ültetünk” szlogent használta, de az az igazság, hogy ennél jóval többet ültetünk el. Összesen 4,5 hektár kezelt erdőnk van.

Ha összeadjuk a tervezett ültetéseket, a lakossági faigényléseket, a viharok utáni fapótlásokat és a DDN véderdő telepítését, akkor az elmúlt 5 évben több mint 30.000 fa lett elültetve Dunakeszi területén.

Öt helyszínen parkosítanak jelenleg

Mik a legújabb helyszínek, ahol parkosítás zajlik?

A teljesség igénye nélkül, jelenleg a lakótelepen két helyen is dolgozunk. Egyrészt a Kőrösi iskola mellett kialakított területen kezdtük meg a parkosítást, másrészt a Barátság 35-45. szám előtt alakítunk ki rendezett parkot. Ahogy említette, frissen készült el a Szent Mihály tér. Emellett dolgozunk még a strandon is, ahol plusz öntözőrendszer kiépítésével növeljük a gyepes felületet. Szintén folyamatban van az SZTK közvetlen környezete, ahol feltörtük a régi járólapokat és a töredezett betont, és valódi akadálymentesítés kialakítása mellett növeljük a zöldfelületet. A következő terület a Napsugár Bölcsőde melletti rész lesz, ahol a szülők kérésére egy piknikparkot alakítunk ki.

Előző cikkPáva Józsefné Marika nénit köszöntötték 90. születésnapja alkalmából
Következő cikkRendőrnap, Halász Judit, új mesekönyv és Zokni kutya – elképesztő hétvégéje lesz a gyereknek Dunakeszin