Megállt az ingatlanárak emelkedése Dunakeszin. A városban jóval nagyobb az érdeklődés a használt ingatlanok, mint az újépítésűek iránt. Sőt, mint Kovács Péter, a Balla Ingatlanirodák partnerirodájaként működő H&K Ingatlaniroda szakmai vezetője elmondta: míg a használt, de jó állapotú ingatlanok iránt fokozott a kereslet, addig az újépítésűek iránt kifejezetten csökkent az elmúlt időszakban.

lakópark1

Dunakeszin egy átlagos családi házat mintegy 40-45 millió forintért vásárolhatunk meg, de egy ikerház is 40 millió forintba kerül, míg egy sorház ára 35 millió forint környékén mozog átlagosan. Lakásokhoz természetesen – azok méreténél is fogva – olcsóbban hozzájuthatunk:

egy 62 négyzetméteres, átlagos téglaépítésű lakásért 25 millió forintot fizetnek ki a vevők.

Ezek az árak azonban hangsúlyozottan átlagárak. Egy-egy ingatlan eladási ára nagymértékben függ annak elhelyezkedésétől. Ezáltal például a lakások négyzetméterára elég tág határok között, 250-450 ezer forintos sávban mozog a településen.

Az öreg házakat nem veszik

A szakértő részletes elemzésében azt is megjegyezte, hogy Dunakeszin jelenleg mindenfajta, nem túlárazott ingatlan értékesíthető. Kivételt egyedül a nagy alapterületű, többgenerációs, korszerűtlen házak jelentenek. Ezeket csak építési telekként hajlandóak megvásárolni az emberek, ami tükröződik az árakban is.

Sokat a hirdetésekben látható kínálati árakból egyébként nem alkudhatunk. Mint az ingatlanközvetítő szakember elmondta:

legfeljebb 5-10 százalékos árengedmény érhető el egy-egy tranzakció során.

Újépítésű ingatlanoknál még ennyit sem lehet alkudni, gyakorlatilag jelképes árengedményhez juthatunk csak. De az újépítésű ingatlanok esetében egyébként is érdekesen alakul a helyzet Dunakeszin.

Kímélni akarják a közműveket

A településen jelenleg nem épülnek újépítésű lakások, és a közeljövőben sem várható jelentősebb számú lakásépítés, mivel nincsenek társasház építésére alkalmas telkek. Ennek oka a helyi előírásokban keresendő. Építésbe vonható területek ugyan még lennének, viszont az infrastruktúra már nem bírja el a további növekedést.

2es ut lakohazzal
Régebbi lakóházak a 2-es út mentén

Az önkormányzat ezért nem enged újabb területeket építés alá bevonni, és a lebontott házak helyére is legfeljebb egy-egy ikerház húzható fel. Ennek következtében tehát nem épülhetnek sem lakások, sem sorházak Dunakeszin, csak családi vagy ikerházak. Az újépítésű családi házak ára átlagosan 60 millió forint környékén alakul, míg az újépítésű ikerházaké eléri az 50 millió forintot.

Dunakeszi kedvelt, de azon belül is vannak felkapott részek

A jól megoldott tömegközlekedés egyébként az egyik oka annak, hogy Dunakeszin belül kedvelik a vásárlók a Tóvárost vagy a Toldi-Dombliget lakóparkot. Sikerükhöz a jó közlekedésen túl persze hozzájárul az új kialakítású, rendezett környezet is.

A Toldi lakópark széle
A Toldi lakópark széle

Emellett természetesen még a Duna közelében fekvő ingatlanok felkapottak az ingatlanvásárlók körében – tette hozzá Kovács Péter, aki végül megjegyezte, hogy a továbbiakban az árak emelkedése már nem várható, ugyanakkor a piac kismértékű élénkülésére azért számítanak.

Előző cikkCsúnyán csúszik a VOKE felújítása
Következő cikk2017-re lesz kész az Aranyvonat kocsija