Megkezdődhet a magyar marhahús szállítása Hongkongba, miután a Földművelésügyi Minisztérium sikeresen egyeztetett erről a hongkongi élelmiszer-felügyeleti hatósággal – közölte a szaktárca. Dunakesziről is megy hús Ázsiába.
Öt magyar vállalkozás kapott engedélyt a szállításra, így Dunakesziről, Apajról, Dömsödről, Dunakesziről, Hajdúnánásról és Jászszentandrásról indulhatnak friss és fagyasztott marhahússzállítmányok Hongkongba.
Márton István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) alelnöke kedvezőnek nevezte a hírt, kiemelve: ezen a piacon nagy a verseny, dél-amerikai, dél-afrikai és indiai cégek egyaránt jelen vannak itt.Szerinte a magyar cégek minőségi áruval, a nagy távolság miatt főként fagyasztott termékekkel jelenhetnek meg Honkongban, ahol néhány száz tonna magyar hús értékesíthető – vélekedett a VHT alelnöke.
Tájékoztatása szerint a magyar marhahús-termelés évente mintegy 150 ezer tonna, ebből 95 ezer tonna jut exportra. A kivitel nagyobbik hányada élő állat, 7-10 ezer tonna darabolt hús. Az export nagy része – mintegy 80 százaléka – az unióba kerül. Az orosz piacra most nem lehet szállítani, az embargó előtt a magyar export mintegy fele-fele arányban oszlott meg az unió és Oroszország között – mondta Márton István. (MTI)