Bár a korábban április végére tervezett Király Napi Korfball Kupa Dunakeszi főterén rossz idő miatt elmaradt, május 5-én bepótolták. Sajnos végül ezt a játékot is elmosta az eső, de nem lehet azt mondani, hogy tartalmatlan volt a délután.

DSC_0846 DSC_0848

Kevesen ismerik a korfball játékot, pedig Dunakeszin igen nagy létszámú közösség játssza a holland sportot. Csütörtökön Dunakeszi főterén a játék a város polgármesterének, Dióssi Csabának és Seltenreich József sportigazgatónak biztató szavaival indult.

„Nagyon örülünk, hogy itt vagytok és használjátok ki Dunakeszi főterét, mozogjatok sokat” – mondta Dióssi Csaba a gyerekeknek.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=f0IJdJT1dAc&feature=share[/youtube]

„Kifejezetten öröm számomra, hogy egyre többen vagytok, és egyre lelkesebbek. Most már minden Dunakeszi iskolában tudják, hogy milyen jó sport ez. Dunakeszi értetek épül, most sportélettel töltsétek meg” – tette hozzá Seltenreich József, aki a polgármester úrral közösen palacsintával lepte meg a játékosokat, hogy energiával induljon a játék.
DSC_0850 DSC_0856

A gyerekek egyébként nem véletlenül vannak narancssárgában, hiszen ez a holland királyi család színe. Holland zászló még az arcokra is került. A korfball egy holland eredetű labdajáték, melyet több mint 100 éve talált ki egy holland testnevelő tanár, majd annyira népszerű lett, hogy Hollandia nemzeti sportjává válhatott – mesélte nekünk Nagy Bandor. A Dunakeszi Korfball Kupa is ennek szellemében zajlott, április 27-e (amikor eredetileg zajlott volna a kupa) ugyanis a holland király születésnapja. Ilyenkor egész Hollandia narancsba öltözik, ez alól nem volt kivétel a dunakeszi sportesemény sem.

DSC_0862 DSC_0863

„A korfball a világ egyetlen vegyes labdajátéka, fiúk és lányok is együtt játszhatják, a szabályok pedig úgy vannak kialakítva, hogy nagyon biztonságos sport legyen. Nagyon fontos benne a csapatjáték, nincs labdavezetés, hanem passzokkal kell előre jutni, így kell az ellenfél kosárába dobni a labdát. Utóbbi a korf, vagyis a kosár” – mondta Nagy Bandor, Dunakeszi Kinizsi Korfball Klub szakosztályvezetője, aki Dunakeszi Korfball életének mozgatórugója.

DSC_0881 DSC_0883

A játékot egyébként külön sportlabdával, korflabdával játsszák, ami szintén narancsszínű, mérete akkora, mint egy focilabda, de annál nehezebb.

„Én egy véletlen folytán lettem korfballos, ez 20 évvel ezelőtt volt. Úgy gondoltuk, hogy a korfball remek iskolai játék lehet, így jött szóba Dunakeszi. A Bárdos Lajos Általános Iskolából indult útjára a Dunakeszi korfballélet, majd egyre több iskola csatlakozott. Most már van ahol a testnevelés óra része” – mondta Nagy Bandor, aki a korfballélet miatt Dunakeszire költözött. Magyarországon Dunakeszin van az egyik legnépesebb korfball közösség.

„Amióta meghonosodott ez a sport itt Dunakeszin, közül 4-5 éve, azóta akkorát fejlődött, hogy Dunakeszi már válogatott szintű versenyzőket ad ennek a városnak. Büszkék vagyunk, így többféleképpen támogatjuk a sportot a városban. Bekerült az általános iskolák tantervébe, az önkormányzat, a KLIK, a Sportigazgatóság közösen támogatja” – magyarázta Seltenreich József.

DSC_0886

Dunakeszi egyébként tovább fejlődik a korfball útján, hiszen ahogy nagy Bandortól megtudtuk, nagy valószínűséggel Dunakeszi lesz a házigazdája egy nemzetközi korfball Európa Bajnokságnak, ahol több nemzet mérheti össze erejét.

Bár a csütörtöki játékot az eső végül elmosta, ez nem rontotta el a játékosok hangulatát, hiszen fedett helyre behúzódva egy apró nótát énekelgettek közösen, ami valahogy így hangzik:

„Mi vagyunk a korfosok,

Azért vagyunk boldogok,

Kezünk jó sok gólt dobott,

Mi vagyunk a korfosok.”

DSC_0838

Előző cikkKörnyezetvédelmi program indul Dunakeszin
Következő cikkMegyei bajnok a Kőrösi röplabdacsapata