Nem is kérdés, hogy Izrael turizmusát padlóra küldi a hadiállapot. A szállodák, éttermek és turisztikai látnivalók zsidók és palesztinok tízezreinek biztosítanak munkát, a teljes leállás most a családjaik megélhetését veszélyezteti.

A mostani eseménysorozat sajnos katasztrofális hatással van az izraeli turizmusra – mondta dr. Kiss Róbert Richard a Startlapnak. A szakértő arról is beszámolt, hogy az Izraelbe látogatók száma meghaladhatja a 3 és fél milliót évente. Hozzátette, hogy 2022-ben a legtöbb, 231.500 beutazó Franciaországból érkezett az országba, a második helyen az Egyesült Királyság áll 174.600 látogatóval, a harmadikon pedig Németország 149.100 beutazóval. Magyarországról maximum 40 ezren látogattak el Izraelbe a legjobb időszakban. Tudomásunk szerint két csoport is indult volna Dunakesziről, ők törölték utazásukat. Összehasonlításképp: Magyarországra körülbelül 10 millió, Franciaországba úgy 80 millió utazó látogat el egy évben. Ezekhez hasonlítva nem tűnik olyan kimagaslónak az izraeli adat, de a Közel-Kelet viszonylataiban rendkívül populáris úti célnak számít, sőt, nevezhetjük akár turistaparadicsomnak is.

Lehetőség van a lemondásra, az átfoglalásra

Az illetékesek azt közölték, hogy elhúzódó konfliktusra számítanak, így most még nem tudjuk, hogy mi lesz 2024-ben vagy 2025-ben. Ugyanakkor láttunk már olyat is, hogy Izrael relatíve rövid időn belül képes volt nagyobb szabású akciókra.

Ami a légitársaságokat illeti, Vis maior helyzetről van szó, tehát hogy a szolgáltatók lehetővé teszik az átfoglalást, a lemondást, nagyon korrekt hozzáállás a részükről

– mondta a szakértő.

A légitársaságok is döntöttek

Az utazási cégek mellett rengeteg európai és amerikai légitársaság döntött úgy, hogy ideiglenesen nem indít járatokat Izraelbe. Egyébként még most is vannak oda tartó járatok, el lehet utazni az országba. Az emberek ugyanakkor elsősorban inkább szeretnének hazajutni Izraelből, mintsem kiutazni. Ráadásul hadiállapotot hirdettek, ilyenkor nem is beszélhetünk klasszikus turizmusról – mondta dr. Kiss Róbert Richard, a visszaállással kapcsolatban pedig hozzátette, hogy egyelőre lehetetlen megjósolni a végkimenetelt.

A tüntetések miatt az események rosszul érinthetik az európai nagyvársok turizmusát is

Izraelben ugyanakkor gyakorlatilag nincs turizmus, az utazások leálltak, holott korábban átlagosan 3,5 millió, a vírus előtti rekordévben 4,7 millió külföldi jött ide. Az izraeli helyzet miatt nem csak az onnan érkező vendégek maradnak el, hanem az európai városokban zajló kisebb tüntetések, egyes helyeken zavargások is befolyásolják az úti célok kiválasztását. Ebből a szempontból Magyarország biztonságos úti cél.

Előző cikkÖnökön múlik, tud-e nyerni a dunakeszi Teknős Tanösvény a rangos elismerésen
Következő cikkFergeteges volt az idei városi néptáncgála is