Kimagasló az életminőség Dunakeszin – állapítja meg a legújabb jelentésében a Hétfa közpolitikai elemzéssel, gazdaság- és társadalomkutatással, valamint terület- és városfejlesztéssel foglalkozó kutatóintézet. Megyénkben Szentendre, Gödöllő, Dunakeszi a sorrend.

A megye járásszékhelyeinek gazdasága változatos: míg Dunakeszi, Gödöllő, Szentendre és Vecsés, valamint a korábbi kistérségi központ, Budaörs értékei kiemelkedőek, addig a periférikus városok nagy része (Cegléd kivételével), valamint egyes agglomerációs városok (pl. Monor) közepes vagy gyenge értékekkel rendelkeznek – áll az 55 oldalas tanulmányban amelyet ide kattintva elemezhet részletesen.

Az agglomerációs városok a szociális biztonság és az egyéni jólét dimenziókban kiemelkedően vagy nagyon jól teljesítenek, ami jól jelzi, hogy az ott lakók többsége nem feltétlenül helyben, a helyi gazdaságból szerzik jövedelmeiket, hanem a fővárosban, illetve az agglomeráció más munkahelyeket koncentráló településein. A gazdasági helyzet mellett az erős civil társadalom, a fiatalok kompetenciái és az elérhető szolgáltatások dimenziók jelzik igazán, mely városok emelkednek ki a tágabb értelemben vett agglomerációból: Szentendre, Gödöllő és Vác rendkívül jó teljesítménnyel büszkélkedhet, Dunakeszi, Budakeszi és Érd értékei pedig átlag felettiek.

Dunakeszi a városi életminőségi index alapján országosan a 6. helyen áll.

A periférikus városok közül érdemes külön kiemelni Szob városát, mely teljesen elkülönül a megye más járásszékhelyeitől: a mindössze 3 ezer fős kisváros jelenleg gyenge központi funkciói miatt nem tud a járásban térszervező szerepet betölteni, bár 2012-ben még magas életminőségű városnak számított.Ugyanakkor a települési környezet itt a legélhetőbb és legbiztonságosabb az egész megyében, ami hosszú távon a város megújulásának forrása lehet.

Előző cikkHoppon maradtak az unokázós csalók Dunakeszin
Következő cikkKerékpáros szupersztráda épül Dunakeszin