Ugyan az utolsó simítások még tartanak, hátravannak apróbb munkálatok, azonban szombat óta már nem tilos fürödni a Dunába a kijelölt szakaszon. Sőt, egyre több minden várja a kilátogatókat.

Könnyű lesz megtalálni az új szabadstrand területét: menjen végig a Liget utcán, vagy ha úgy tetszik, induljon el a Katonadomb felé, és meg se álljon a Duna partjáig: itt van Dunakeszi új szabadstrandja, amit még építenek, ám már most szabadon használható.

Szépen sorjáznak a büfék, vélhetően hamarosan hosszú sorok állnak majd előttük.

A hivatalos átadóra, és az apróbb munkálatok befejezésére még nagyjából két hetet kell várni, azonban az, aki most kilátogat, már találkozhat bójákkal, a mély vizet jelző táblával, hivatalos házirenddel, még zárt büfésorral, épülő zuhanyzókkal és öltözőkkel, ám már működő mobilvécékkel, térkővel burkol úttal, és egy kellemes, vízpart közeli játszótérrel.

Játszótér, dunai panorámával.

Ami láthatóan nagyon hiányzott, azok a kukák, egyelőre fák ágaira aggatott fekete szemeteszsákok szolgálják ezt a szerepet. Persze, legalább nem szétdobálják a szemetet, ám bízunk benne, lesz ennél elegánsabb módja is a hulladák kulturált gyűjtésének.

Nem a legesztétikusabb módja szemétgyűjtésének, de legalább nincs szétdobálva.

Ottjártunkkor már kisgyermekesek pancsoltak a vízben. Egy Dunakeszin élő édesanya elárulta, hogy ők eddig is jártak strandolni, csak éppenséggel át kellett menniük Gödre, vagy Veresegyházára. Mint mondják: ez közelebb lesz, így örülnek neki. A fürdőzés után még a strand melletti játszótéren is elidőztek.

Egy másik fiatal házaspár is kisgyermekkel érkezett, lányuk kétéves. A fitalaasszony lapunknak elmondta, ők nem helybéliek, Budapestről érkeztek, és házakat néznek Dunakeszin. Más város egyelőre szóba sem jöhet, hiszen a Duna-part és a természet közelsége az egyik fő vonzereje ennek a településnek. „Szeretjük a nyílt vizeket, a lányunk születése előtt sokat fürödtünk, főként tengerekben, de sokat jártunk az osztrák tavakhoz is. Ha úgy alakul, hogy ideköltözünk, sokat használnánk a strandot.”

Sturban Tünde örül, hogy végre van strandja Dunakeszinek

„Már ez is nagy dolog, ami mostanra elkészült” – szétnéz, és úgy mondja egy tősgyökeres dunakeszi hölgy, Sturban Tünde, akit sok gyermek vett körül. „Csak három az enyém, de mindig öt-hat gyermekkel vagyok, hiszen csatlakoznak hozzánk. Mi igazából eddig is fürödtünk a Dunába. Kerékpárra pattantunk, és úgy mentünk. De

számomra most megnyugtató, hogy ismét van egy kijelölt szakasz most már Dunakeszin is, ami hivatalosan is biztonságos.

Attól nem tartok, hogy a víz itt, Budapest felett koszos lenne, szerintem egy mesterséges strand vize sokkal veszélyesebb. Ha teljesen elkészül, heti szinten biztosan kilátogatunk” – mondta a Dunakeszi Postnak a nagycsaládos édesanya.

Míg mi beszélgettünk, addig a gyerekek várat építettek.

Mindenesetre úgy tudjuk, hogy lesz hivatalos megnyitó is, erre azonban pár napot várni kell, néhány dolognak még a helyére kell kerülnie a parton. Az interneten máris azt találgatják, hogy a kutyások hol mehetnek be a vízbe. Nos, az eredeti tervek szerint, a strand déli részénél kapnak majd helyet. Elvégre erre a nyárra még kutya meleget ígérnek a meteorológusok.