Finiséhez ért a tóvárosi csapadékcsatorna-építés. Az utolsó száz méteren nagy precizitást igénylő módszert alkalmaznak. Az úgynevezett átsajtolással lehetővé válik, hogy ne kelljen felbontani a Kossuth Lajos utcát.

Tavaly, szeptember első napjaiban kezdtek hozzá a közel egy kilométer hosszú csapadékcsatornához, amely a legkritikusabb helyről, a Huszka Jenő utca mélypontjáról gyűjti össze a vizet egy meglévő befogadóba, ami a Tisza utca – Kolozsvár utcáig tart – magyarázta Hegyi Márton projektvezető a Penta Kft-től azon a bejáráson, ahol Dunakeszi polgármestere is megtekintette a munka állását.

Hegyi Márton

A csatorna százméteres szakasza 1 méter átmérőjű, a további szakasz pedig 80 centis betoncső, a rákapcsolódó víznyelőkkel, folyókákkal. Az építés a közműhelyzet miatt az előkerteket, kocsibeállókat is érintette, azokat helyreállítják. Augusztus a határidő, de valószínűleg már előbb végeznek vele. Most 100 méternyi csatorna hiányzik még az összekötéshez a Huszka és a Kolozsvár utca között. Ezt a Kossuth Lajos utca és a szervizút alatti úgynevezett átsajtolással oldják meg, ami 5 és fél méter mélyen folyik. Hogy a forgalmat ne akadályozzák egy percre sem, különleges acéllemezes megtámasztás mellett az út alatt fektetik le a Kossuth utca esetében kétszer 12 méter hosszú, egyméteres acél védőcsőben futó 80 centis csöveket – mondta el Hegyi Márton. Ez nagyon precíz munkát igénylő eljárás.

Hogy mi a jelentősége a rendkívüli beruházásfejlesztésnek a tóvárosiak számára, arról Dióssi Csaba polgármester beszélt. “Aki esős időben látta a Toldy lakópark helyzetét, hogy térdig érő vízben álltak a lakók meg a járművek, az tudja, hogy ez borzasztóan fontos beruházás. Mióta megépült a lakópark, a mélypontról a vizet sehogy sem lehetett elvezetni. Most egy állami pályázaton nyertünk 300 millió forintot, hogy azt a meglévő csapadékelvezető rendszert, ami már működik a városban, kiegészítsük. Nagyon érdekes műszaki megoldás az átsajtolás, amit azért alkalmaznak, hogy ne kelljen leállítani a Kossuth Lajos utca forgalmát. Már nagyon közelít a befejezéséhez ez a beruházás.”

A városban egyébként sok olyan kisebb terület van, ahol gondot okoz még a csapadékelvezetés, ezeket folyamatosan számolják fel. De mindig keletkezik újabb és újabb, ezért volna fontos, hogy senki ne engedje ki a házából a csapadékvizet. Ha csak néhány házból kezdik is kiengedni, akkor egészen megváltoznak a viszonyok, és olyan helyeken is, ahol évtizedekig nem volt gond, új probléma keletkezik – figyelmeztetett a polgármester.

Előző cikkNem kell maszk kültéren, megszűnik a kijárási tilalom
Következő cikkDunakeszin a járvány alatt sem kell többet fizetni a lángosért