Bemutatkozott egy (köz)meghallgatás keretében az a mérnökcsapat, amely tervezi az új dunakeszi duplagimnáziumot. Kérdésekre is válaszoltak. Fűtés, üzemeltetési költségek, sportolás és közlekedés – ezek voltak a neuralgikus pontok.

600 gyerek végez évente a Dunakeszi általános iskolákban, de csak 100 hely van az egyetlen középiskolában – ezzel kezdte a bemutató köszöntését Dióssi Csaba. A polgármester vázolta, hogy miért van nagy szüksége a városnak az iskolára hozzátéve, ha a a beruház megvalósul, akkor a Művészetek Házával együtt akkora érték keletkezik, mint amennyi  rendszerváltás óta összesen.

Az épületet az Incorso Kft. készíti. A koncepcióterveket mutatták be. Ez azért fontos, mert ekkor még lehet észrevételeket tenni. Év végére lehetnek meg a végleges kiviteli tervek. Utána jöhet a kivitelező kiválasztása.

A csaknem 2 órás meghallgatáson érdekes kérdések is felmerültek, de először arról, hogy melyek a biztosan megoldandó kérdések.

Az új iskola a Klapka utcánál lenne, erről már mi is beszámoltunk. Érdekesség, hogy a komplexumnak három üzemeltetője lenne. A gimnáziumnak és szakgimnáziumnak valamint az uszodának más és más. Ez az építészeti duplikációk miatt fontos. Egy helyen valósítható meg a közös létesítmény az étterem, konyha és az ehhez tartózó étkező amely városi rendezvény megtartására is alkalmas. Az iskoláknak pl. saját tornacsarnoka és pályája lenne.

Kérdés, hogy közel van egy családi házas övezet. Ide egy véderdőt telepítenek, a parkos részeket pedig locsolnák. Komoly logisztikát igényel a területen a közlekedés, pl. az uszodához történő buszos érkezés. Klapka utca és a Sólyom utcai átjáró kap majd terhelést. Később készülhet el egy az M2-eshez kapcsolódó összekötőút, erre már az építkezés idején szükség lesz. Mindegyik épület parkolót kap, a dunakeszi viszonyokat megismerve az átlagnál többet. Közösségi közlekedés számára készül buszparkoló, “be tud jönni a területre egy busz, ha úgy adódik” – hangzott el.

Egy érdekességet emelnénk ki, hogy bár sok helyen lenne központi légkondícionálás, a mérnökök szerint a kedvező tájolás miatt a tantermekben ilyen nem lenne. A hűtés-fűtés különösen az uszodánál kiemelt, ennek egy eleme érdekes, hogy folyamatosan tartani kell a 29 fokot.

Ha van kedve szóljon hozzá  Facebook-odalunkon, az érdemi észrevételeket továbbítjuk az önkormányzatnak!

Előző cikkKevés koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon
Következő cikkAmit Dunakeszi iskoláiról tudni érdemes