A választási kampány idején a kampánykiadványokat engedély és bejelentés nélkül lehet előállítani és terjeszteni, de minden esetben szerepelnie kell rajtuk impresszumszerűen a kiadó adatainak, így fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét is.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül előállíthatnak és terjeszthetnek plakátokat. A jogszabály alkalmazásában plakátnak kell tekinteni a választási falragaszt, feliratot, szórólapot, vetített képet, emblémát – mérettől és hordozóanyagtól függetlenül.

Dunakeszin az eddigi tapasztalataink szerint korrekt a megjelenés. A többpárti ellenzék plakátjain egyértelműen látszik, hogy a Jobbik áll az összefogás mögött. A plakátok szerkesztője a párt helyi szervezetnék elnöke legyen szó MSZP-s, LMP-s vagy momentumos jelöltről.

Hasonlóan világos, hogy Dióssi Csaba és a kormánypárti képviselők plakátjainak felelős kiadója a dunakeszi Fidesz és Dióssi Csaba. Jól látható a Fidesz logója is.


Az MTI híre szerint a Kúria következetes joggyakorlata szerint csak az a plakát felel meg a választás tisztaságára és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveknek, amelyből egyértelműen és nyilvánvalóan megállapítható, hogy kinek a támogatására ösztönöz. A bíróság szerint tehát nem közvetlen közelről és nem különösen gondos vizsgálat eredményeként kell kiderülnie annak, hogy kinek és milyen jellegű támogatására hív fel a kihelyezett plakát.

Előző cikkÖsszejöttek az öregdiákok a Széchenyiben
Következő cikkImádják a kipingált vasúti aluljárót a dunakesziek