A dunakeszi rendőrök befejezték a büntetőeljárást apa és fia ellen, akik a gyanú szerint öt megyében és a fővárosban vertek át gázkészülékcsere meséjével nyugdíjasokat.

2018 nyarán jöttek az első bejelentések az ország több pontjáról, Budapesttől Pest megyén át Hajdú-Bihar megyéig. Két férfi ugyanazzal a mesével, a közműszolgáltató munkatársának kiadva magukat, jutottak be idős emberekhez.

Az idősebb és a fiatalabb férfi munkaruhát viselt, kitűzőjük is volt, lehengerlő beszédük nem hagyott kétséget a legtöbb nyugdíjasban, hogy valóban egy közműszolgáltató munkatársait engedték be otthonukba. Ott aztán néztek konvektorokat, gázcsapokat, szerelvényeket, majd kijelentették, hogy ezt meg azt ki kell cserélni. Arra hivatkoztak, hogy régiek, elavultak, sürgős és kötelező cserére szorulnak, amit egy bizonyos összegű előleg megfizetésével és egy “szerződés” aláírásával kell intézni.

A nyomozás hónapokig folyt, mire a névtelen átverőkből nevesített gyanúsítottak lettek. A miskolci 59 éves apa és 34 éves fia a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Ettől függetlenül a dunakeszi rendőrök elegendő bizonyítékot gyűjtöttek: 13 időstől próbáltak kicsalni pénzt, tizenkétszer sikerrel jártak, összesen közel 250 ezer forint kárt okozva. Egyetlen nyugdíjas bizonyult a többieknél bizalmatlanabbnak és óvatosabbnak, kerek perec közölte, hogy majd csekken fizeti, ha küldenek, és ő egyébként is úgy tudja, hogy helyszínen nincs fizetés a gázosoknak, ezért ő nem fizet sem előleget, sem mást.

A Dunakeszi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a több rendbeli csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Előző cikkHa Lakatos László nem megy be a dunakeszi járási ügyészségre, még nagyobb bajba kerülhet
Következő cikkIndul a Hazai Vizeken, a következő állomás már a dunakeszi Duna-parton lesz