Szkanderverseny is lesz május 1-jén a Katonadombon. 11 órától várják a magukat erősnek gondolókat. Ott lesz az Európa-bajnokságra készülő dunakeszi Kovács Péter is. Tőle kértünk hasznos tanácsokat a versenyzők számára.

Kovács Péter szkanderversenyző Európa-bajnoki dobogós bal és jobb kézzel egyaránt, világkupa-győztes és többszörös magyar bajnok. Ő is ott lesz május 1-jén a majálison a szkanderdobogónál. Tőle kértünk egy kis sportági elemzést és hasznos tanácsokat a most bátorságot és erőt gyűjtő amatőrök számára. Mindenekelőtt arra voltunk kíváncsiak, hogy lesz valaki szkanderversenyző.

Te hogy lettél szkanderversenyző, megnézted a Túl a csúcson című filmet vagy az edzőteremben derült, hogy ebben jó vagy, esetleg egy hagyományos küzdősportot próbáltál ki?

Az egyik kereskedelmi tévében láttam ezt a sportot másfél évtizede, és magával ragadott. Természetesen láttam a Túl a csúcson cím Stallone-filmet is. Aztán keményen dolgoztam az edzőteremben, hogy megerősödjek hozzá. Ha a kérdésed erről is szólt, akkor igen, itt is rájöhet az ember, hogy a szkander az igazi sport számára.

Milyen egy jó szkanderos?

Erős csukló és a kézfej kell hozzá, de a tricepsz sem elhanyagolható.

Érdekes, hogy a csuklót és a kézfejet említed elsőként, akkor a bitang széles váll nem is olyan fontos?

A fotókon jól mutató nagyon erős bicepsz még semmire sem jogosít. 120 kilós kolosszust is le tud győzni egy inas, vékony versenyző, ha erős a csuklója. A nagy izmok önmagukban még semmire sem elegendők.

Apropó, csuklózni szabad? Gyerekkoromban mindig ez volt a kulcskérdés a suliban a szkanderozáskor?

Amikor indul a küzdelem, akkor egyenes csuklóval kell megfogni egymást, de a rajt után simám, ez is egy fegyver.

Mennyiben mentális sport a szkander, lásd, Stallone nagyon akarja a győzelmet, ezért nyer a látszólag erősebb ellen.

Nagyon, egy komolyabb versenyen sokat dob az emberen a mentális felkészültség. Ha csak felcammog valaki a dobogóra, akkor könnyen kikap.

Május 1-jén a majálison lesz szkanderverseny, ellened is lehet majd próbálkozni?

Fura dolog ez. Európa-bajnokságra készülök és a felkészülés közben ez már egy komoly sport. Ráadásul sérüléssel is bajlódom, jobb kézzel lehet, hogy meg sem próbálom az Eb-t. Természetesen oda tudom adni magamat alkalmi versenyzőknek is, de inkább egy döntetlenben szoktunk megegyezni. Ha ugyanis beleállok egy fogásba, akkor a műkedvelők nem igazán tudnak lenyomni. Most azonban az Európa-bajnokságra összpontosítok és a felkészülésembe nem férne bele egy ilyen móka.

Sportembertől tudom fura ilyet kérdezni, de egy-két sör után inkább csak a bátorság nő meg, az erő inkább elvész?

Komolyan válaszolva, az alkohol doppingnak számít, tehát rendes versenyen tiltott szer. A majálison viszont azt tanácsolom, hogy józanul próbálkozzanak, mert a szesz mentálisan inkább elvesz, mint hozzáad a teljesítményhez.

Felesége is szkanderversenyző, gyakorolnak otthon pl,. férfias technikát?

Egymással természetesen nem küzdünk, de az edzőteremben gyakran segítjük egymást egy gyakorlat pontos végrehajtásában. Tehát tudunk együtt készülni.

Ha már itt tartunk, meg lehet élni a szkanderből?

Nagyon szeretek versenyezni, érmet és kupát nyerni. A mostani Európa-bajnokságról is elhoznék legalább egy érmet, azonban az edzések mellett dolgozom. Egy autójavító-műhelyben keresem a kenyerem. A gumicserénél jól jön egy bizonyos szkanderes mozdulat, de most pont ebbe sérültem bele. Lényegében a tavaszi hajtásban nem tudta az izomzatom kipihenni magát. Ebből is látszik, hogy nem kocsmai sport a szkander.