A Columbia Egyetem, valamint a Szöuli Nemzeti Egyetem és a Koreai Szabványügyi és Tudományos Kutatóintézet munkatársai bejelentették, hogy első ízben sikerült előállítaniuk egy olyan atomnyi vastagságú chipet, amely elektromos áram hatására látható fényt bocsát ki.

legkisebb izzólámpa

A világító rész grafénból készült, amely a szén nanotechnológiában használt, tökéletes kristályos formája, tulajdonképpen egyetlen atom vastagságú grafitréteg.

A fény még szabad szemmel is látható

A grafén által kibocsátott fény spektrumát mérve a kutatócsoport kimutatta, hogy a grafén hőmérséklete meghaladta a 2500 Celsius-fokot, azaz elég forró volt, hogy fényesen ragyogjon.

„Az atomi vékony grafén által kibocsátott fény annyira erős, hogy szabad szemmel, minden további nagyítás nélkül is látható” – mondta Young Duck Kim, a cikk vezető szerzője.

A grafénnak ráadásul van egy érdekes – és az adott esetben igen hasznos – tulajdonsága: minél jobban felmelegszik, annál rosszabbul vezeti a hőt. Ezért a „forró pont” a középpontban marad és a hő nem olvasztja meg a hordozót vagy a fémelektródákat.