Mindenkitől, aki az ünnepeket megelőzően, alatt és a jövő év elején külföldre utazik, fokozott óvatosságot kérünk – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dunakeszin.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Dunakeszin, a városháza elõtt. MTI Fotó: KKM
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Dunakeszin, a városháza előtt. MTI Fotó: KKM

A tárcavezető arra kért mindenkit, hogy regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján, és ne csak az országot, hanem a tartózkodási helyül kiválasztott várost is jelölje meg. Kiemelte: a minisztérium, valamint a külképviseletek, a nagykövetségek és a főkonzulátusok is 24 órás ügyeletet tartanak.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma az esetleg terrorakciók miatt óvatosságra intette Európába látogató polgárait. Az Europol is figyelmeztetést adott ki, amely szerint nagy valószínűséggel újabb támadásokat tervez elkövetni Európában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.

A magyarok körében leginkább népszerű országokkal kapcsolatban a miniszter arról tájékoztatott, hogy Ausztriában – a múlt évi párizsi merényletek óta – az osztrák hatóságok fokozott terrorveszéllyel számolnak, ezért a magyarok által is kedvelt bécsi rathausplatz-i adventi vásáron megerősítették a rendőri jelenlétet.

Az Egyesült Királyságban 2014 óta eggyel a legmagasabb fokozat alatti a terrorkészültség, ugyanakkor a brit hadsereg ötezer – civilnek álcázott – katonája járőrözik London legforgalmasabb bevásárlónegyedeinek utcáin. Szlovákiában emelt szint van érvényben, Olaszországban pedig az Iszlám Államra Szíriában és Irakban mért csapások miatt szintén megnövekedett kockázatra számítanak. Franciaországban továbbra is szükségállapot van érvényben – említett példákat Szijjártó Péter. (MTI)

 

Előző cikkNyugdíjas? Ne aggódjon az ajándékcsomagja miatt!
Következő cikkKábítószergyanú miatt vittek be két fiatalt a dunakeszi rendőrök