Egy állami cég késlekedése állhat a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium sportcsarnokának akut beázása mögött. Három és fél éve hitegetik a várost a felújítással, javítással, de legfeljebb jövő tavasszal kezdődhet el a munka. És az sem biztos.

Radnóti gimnázium

Lassan 30 éves már a Radnóti gimnázium tornacsarnoka. Az iskolával együtt épült 1989-90-ben. Lapos teteje van és ez önmagában hordozza a beázás esélyét. Így volt ez már a 10-15 évvel ezelőtt is, akkor vált mind gyakoribbá, hogy a nagyobb esőzéseknél előkerültek a vödrök, mert csöpögött a tető rendesen. Mi is vettünk részt olyan sportrendezvényen, amelynél kerülgetni kellett a felmosórongyokat. 2010 után aztán az önkormányzat ideiglenesen megoldotta a problémát, hogy a pénzről is szó legyen, pár milliós munkákkal. Javítgatták a tetőt, de nem teljes körűen. A lapos tetős technológia miatt, ha komolyabb a gond, nem elég egy két kritikus helynél beavatkozni. Mindenesetre pár évig elfogadható volt a helyzet. A komoly bajok 2017-ben kerül kezdődtek.

Beszéltünk emberekkel, akik rálátnak arra a folyamatra, amely 2016-ban indult el. Akkor ugyanis úgy tűnt, megoldódik a Radnóti ügye. Abban az évben volt egy pályázat, amely a közintézmények komplex energetikai megújításáról szólt. Ebben minden benne van az ablakcserétől a fűtési rendszer megújításán át a sportcsarnok felújításáig. 2017-ben aztán kiderül, hogy a Radnóti nyert a KEHOP-5.2.2/16-2016-0040-es pályázaton. Pontosabban nem a suli, de még csak nem is az önkormányzat vagy a tankerület, hanem egy NFSI nevű állami szervezet. Ennek azért van jelentősége, mert Dunakeszi is sikeres volt egy kisebb volumenű pályázaton, de abból nem lehetett volna ekkora, és ami fontos, komplex felújítást végezni. Mindenesetre akkoriban felmérték, hogy mennyibe kerülne a sportcsarnok tetejének a megnyugtató kijavítása. 40 millióra becsülték a szakemberek. Az önkormányzat azonban ettől visszalépett, hiszen jött a hír, teljesen megújul a Radnóti, két projekt pedig nem futhat egyszerre.

Csak, hogy érthető legyen a nagyságrend, a tartós, de csak a sportcsarnokra vonatkozó építkezési költség mai áron már kb. 50 millió körülire tehető, az épület teljes, komplex felújítása pedig közel lenne a 800 millióhoz. Pontos számokat azonban senki sem tudott mondani és ennek is megvan az oka.

Az a már említett NFSI ugyanis úgy általában nyert az állami pályázaton és ebből több iskolát tudott megújítani. Szépen sorba is állíthatták az intézményeket. Azért a feltételes mód, mert sem az összeget, sem a munkák ütemezését nem ismerhette meg a tankerület, de még az önkormányzat sem. Információnk szerint a város polgármestere többször telefonált a mikor és mi lesz már kérdéssel, de többnyire halogató, biztatgató választ kapott.

Testvérvárosi foci

Így jutottunk el 2017 őszéhez, amikor az első brutális beázás történt, építkezés azonban sehol. Még azt sem lehetett tudni, hogy a kivitelezők számára kiírtak-e valamilyen tendert. Ami biztos, hogy 2018 áprilisában volt egy tervezői bejárás a gimnáziumban és akkor az állami illetékesek őszi munkakezdéssel hitegették a várost. Egy nagy átszervezés azonban közbeszólt. Múlt év nyarán az NFSI-t szervezetileg hozzácsapták a BMSK nevű szintén állami projektlebonyolítóhoz. Újabb remek alkalom, hogy fél évig ne történjen semmi. Így aztán huss, már el is telt 2018. Közben a Radnóti szalagavatóját nem az iskolában, hanem a vadonatúj Szent István tornacsarnokában tartották meg, természetesen a beázásveszély miatt.

2019 tavaszára az is kiderült, hogy a már említett váltás miatt új kivitelezési szerződéseket kell kötni, ami újbóli felmérést és bejárást jelent. Megtörtént, és akkor, szintén csak szóban, 2020 tavaszát ígérték munkakezdésre. Annyit sikerült kideríteni, hogy a kivitelezési pályázatot valóban kiírták és a jelentkezési határidő november 20-a volt. Ennek nyerteséről egyelőre nincs hír.

Közben a hét elejei tartósabb esők ismét rávilágítottak arra, hogy a Radnóti tornacsarnoka ilyen időszakban inkább pormacska-uszodára, mint sportlétesítményre emlékeztet. Az egyik forrásunk szerint nem csoda, hogy elszakadt a cérna a szülőknél, és fotókat küldtek az egyik legnagyobb online hírportálnak.

A Radnóti sportcsarnokának elmúlt hároméves története szomorú. Azt mutatja, hogy a távoli, bürokratikus állami cégek működése, helyi szintről nézve, finoman szólva is kétséges.

A helyzet a város szempontjából közel áll a patthoz. Ha az önkormányzat venne egy nagy levegőt és mondjuk 50-70 millióból átfogó, de nem végleges javítást csinálna, akkor azzal a botladozva haladó komplex felújítási folyamatot veszélyeztetné. A beavatkozás után ugyanis más lenne az épület állaga, ami újabb tervezést igényelne, új költségbecslést, sőt, akár a visszalépés sem volna kizárt. Nem is soroljuk tovább. Arról már nem is beszélve, hogy könnyen lehetne a városi vezetőket azzal vádolni, elszórják a helybéliek pénzét, hiszen hamarosan központi forrásból oldódik meg a Radnóti ügye.

Az persze már egy másik kérdés, hogy a Radnóti szalagavató báljáról a fiatalok idén ismét a Szent István tornaterméből posztolták a szelfiket. Ez azonban úgy tűnik, kevésbé izgatja az NFSI-BMSK bürokratáit. Talán azt sem tudják, hogy mi az a szelfi, ebben az ügyben biztosan nem.

 

Előző cikkÓnos eső és hó, kiadták a figyelmeztetést Pest megyére
Következő cikkHavazás és baleset miatt állnak a vonatok