Nem lehet női keresztnév a Táblácska. Erről döntött Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének bizottsága. A Dunakeszin élő közismert művész-vállalkozó, Vámos Robi kérte keresztnévként elismertetni rajztanítási módszerét.

Tablacska Manufaktura

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének utónév bizottsága idén 18 kérelmet bírált el pozitívan – írja a 24.hu. A bizottság jogszabályok és egy saját 14 pontos szempontrendszer szerint mérlegelt a nevek elbírálásakor. Előbbiek közül a két legfontosabb, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeznie, illetve, hogy fiúnak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet adni, rengeteg unisex név van ugyanis a világban.

Vámos Robi rajztanítási módszerének és egyben termékének nevét szerette volna női keresztnévként elfogadtatni. A művész-pedagógus-vállalkozó a Postnak egy csavarintással arról beszélt, hogy azért csinálta az egészet, hogy “legyen egy hivatalos papírunk arról, hogy ez (a Táblácska név) nem adható névnek, s emellett

feldobjam a hivatal hangulatát.

Amúgy pedig a kérvényében az szerepelt, hogy a Táblácska egy rendkívül népszerű szó.

A bizottság az elutasításban úgy érvelt, hogy a kérelmezett név, egy “kicsinyítő képzős közszó” és mint ilyen nem alkalmas emberi névnek. Indoklásként az is írták, hogy abban az esetben szokták javasolni egy új szó elfogadását keresztnévként, ha “a név beilleszthető a magyar és az európai névkultúra típusainak valamelyikébe.” Példakánt a virágneveket említették.

táblácska, végzés

Amúgy – és ezt már Robi tette hozza – a kínált rajzaik között szerepel a Táblácskavirág is, amelyet maga Bálint gazda “fogadott el”. Az ügy tehát szerinte még koránt sincs lefutva.

táblácskavirág

Egyelőre azonban a Táblácska marad egy olyan megrajzolt termék, ha úgy tetszik márkanév, amely alapvetően pozitív életszemléletet sugall. Erre pedig szükségünk lesz 2017-ben is, függetlenül attól, hogy születendő lánygyermekünket továbbra sem keresztelhetjük Táblácskára.

 

Előző cikkMég januárban is kaphat ajándékot
Következő cikkFélmilliárdból különleges sport érkezhet Dunakeszire