Megvenné a Dunakeszi Járműjavító Kft-t a Stadler. Legalábbis ezt nyilatkozta a Világgazdaságnak Dunai Zoltán, a Stadler magyarországi igazgatója. A terveik szerint együtt gyártanák le a kormány által megrendelt 40 KISS-vonat fennmaradó 21 darabját is.
Mind a kormány által megrendelt 40 vonatot legyártja a Stadler a vállalt 2022-es határidőre – nyilatkozta a Világgazdaságnak Dunai Zoltán a Stadler magyarországi vezetője. Az interjúban azonban érdekes kijelentést is tett. Ezek szerint a maradék 21 szerelvény legyártásánál is számítanak a dunakesziek részvételére. Mint közismert a Dunakeszi Járműjavító alvállalkozóként már részt vesz az eddig lehívott szerelvények betétkocsijainak összeszerelésében, és e társaság végzi a komplett járművek üzembe helyezését is.
Kertész Normen Tamás fotója
Az interjúban szóba kerül az a tény is, hogy egy kormányhatározat szerint a Járműjavítót november 29-ig meg kell vásárolnia az oroszországi Transzmasholding magyarországi leányvállalatának. Erre a felvetésre válaszolja azt Dunai Zoltán, hogy
nem csak hosszú távú együttműködésben gondolkodunk a DJJ-vel, hanem tulajdonszerzésben is.
Majd arról beszél, hogy az ajánlatukat most dolgozzák ki. A Post egyébként úgy tudja, hogy november 19-én megszületett az a kormánydöntés, amely biztosítja a 21 KISS-vonat gyártásának költségét.
Amúgy a már elkészült KISS vonatot a MÁV több állomáson is bemutatta már, így Dunakeszin is. legközelebb 2019. november 23-án délelőtt fél 11-től a Nyugati pályaudvaron lehet megnézni a KISS-t.