A sakkozás mindenki számára mást jelent. Vannak akik versenyszerűen űzik vagy szeretnék a jövőben, s vannak olyanok is, akiknél a kikapcsolódás egyik formája. A fiatalon elhunyt sakkozónak, Nógrádi Attilának emléket állító verseny évről évre vonzza a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Nógrádi Attila az Alagi DSK sakkozójaként öregbítette Dunakeszi város jó hírét egészen fiatalon – mindössze 25 éves volt – bekövetkezett haláláig. Éppen ezért az emlékére szervezett verseny céljai közé tartozik, hogy segítse az amatőr sakksport fejlődését és továbbra is a város jó hírnevét gazdagítsa.

 A sakkot perzsa eredetűnek tartják, bár sok legenda övezi a történetét, mindig két személy játssza egymása ellen, maga az elnevezése pedig egyben azt a helyzetet is jelenti, amikor az ellenfél király ütésben van. Az első világbajnokságot a 19. század végén rendezték meg, míg a sakk olimpiai szereplésére a 20. század közepén került sor, azóta pedig kétévente mérhetik össze tudásukat a világ sakkozói a Nemzetközi Sakkszövetség bajnokságán.

Az emlékversenyen öt különböző korcsoport versenyzett három kategóriában egymással.

A sakkverseny korcsoportjainak első három helyezettje érmet és kupát is kaptak, emellett pedig pénzjutalomban részesültek.  Az első hat helyezett mindegyike hazavihetett egy oklevelet és Magyar Sakkvilág egyik lapszámát.

A verseny a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban rendezték meg. Korábban ITT írtunk az intézményről.

A verseny díjazottjai

I – II korcsoport: 1. Farkas Sára (Dunaharaszti), 2. Vanek Benedek (Budapest), 3. Balázsi Bence (Telki)

Felnőttek: 1. Sági Bence (Fót), 2. Balázs András ( Nyergesújfalu), 3. Inges Zénó (Jászberény)

A Word Fesztivál meghívására a Királyi Palotába való látogatást Sági Bence nyerte el.

A dunakeszi önkormányzat három hátizsák turista készlettel ajándékát Lénárt Kinga (Veresegyház), Révész Ádám (Sárkányölő), Virág Levente (Dunakeszi) kapta meg.

Radnóti Miklós Gimnázium Nyíri István igazgatója által adott ajándékot: Bettenbuch Rezső (Dunakeszi), Ispán Orsolya ( Dunakeszi), Lénárt Dorka (Veresegyház) kapta meg.

Sergyán Gyula Zoltántól, Sergyán Ödön sakk-könyvét Schmidt Botond (Dunakeszi) nyerte el.

Szentgyörgyi  Sándor szokolyai sakkozó díjait, egy-egy sakk készletetet: K Nagy Dániel (Sárkányölő), Erdős Csongor (Dunakeszi), Kádár Attila (Sárkányölő) kapta.

 

Előző cikkHa táncolsz, élsz! Megünnepelték a tánc világnapját Dunakeszin
Következő cikkSzerdán sisakot ragad a polgármestert