Dunakeszi önkormányzata két részletben, összesen több mint ötszázmillió forintért vásárolt állampapírt a Quaestoron keresztül. A Dunakeszi Post annak járt utána, mi lesz most Dunakeszi pénzével.

Budapest, 2015. március 10. Ügyfelek várakoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája elõtt az V. kerületi Báthori utcában 2015. március 10-én. Részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. Az elõzõ napon a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsõdöt jelentett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Ügyfelek várakoznak a Quaestor  ügyfélszolgálati irodája előtt az V. kerületi Báthori utcában 2015. március 10-én. 
MTI Fotó: Kovács Tamás

Első körben tisztázandó, hogy Dunakeszi önkormányzata kizárólag a Magyar Állam által kibocsátott, állami garanciával biztosított államkötvényt vásárolt, a Quaestor Értékpapír Zrt.-n, mint az állam által felhatalmazott forgalmazón keresztül.

A Quaestor Értékpapír Zrt. jelenleg felszámolás alatt áll. Ez a cég kezelte Dunakeszi államkötvényeit is. A befektetési típusok közül kettőt kell megkülönböztetni: azok az önkormányzatok, amelyek nem állampapírba, hanem kötvénybe fektették a pénzüket a Quaestornál, a jelenlegi információink szerint csak pénzük egy részét látják viszont, hiszen a Befektető-védelmi Alap kifizetései korlátozottak. Azok viszont, amelyek állampapírba fektettek, lényegében csak technikailag Quaestor-ügyfelek. Pénzükért az állam vállal garanciát.

Miért iktattak mégis közbe egy értékpapír-kereskedőt?

Mert rajtuk keresztül lehetett ezeket a magas kamatozású államkötvényeket megvenni. Pállné Kovács Mária, Dunakeszi Polgármesteri Hivatalának pénzügyi osztályvezetője kérdésünkre megerősítette, hogy a város befektetései maradéktalanul megvannak. Ezt a felszámoló sem vitatta, hiszen az értékpapírszámlán vezetett állampapírok nem képezik a felszámolás alá vont vagyon tárgyát.

Miért és mibe fektetett az önkormányzat?

Az önkormányzatok gyakran fektetik értékpapírokba pénzüket, hogy gyarapítsák a közösség vagyonát – persze ha van egyáltalán mit befektetni. Dunakeszi jó gazdálkodásának köszönhetően rendelkezett megtakarítással, ezért döntött úgy a képviselőtestület, pénzügyi szakértők véleményét kikérve, hogy hosszú távra fekteti be a megtakarításokat. A kockázatok elkerülése érdekében államkötvényeket vásároltak, hiszen ez a legbiztonságosabb megtakarítási forma. Dunakeszi két kötvénycsomagba fektetett: az egyik nagyságrendileg 500 millió forint értékű (481.710.000 Ft), amely 2020-ban jár le, míg a másik 60 millió forint értékű, 2018-as lejárati idővel. Elvileg tehát ekkor kapta volna vissza a pénzt az önkormányzat, addig a kamatok járnak.

A Quaestor bukását követően – a rendelkezésünkre álló iratokból ez kiderül – azonnal, gyorsan lépett az önkormányzat. A polgármester írt a felszámolónak, hisz elvileg a szerződést már a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.- nek kellett volna teljesítenie, vagyis megvásárolnia az állampapírokat a felszámolás alatt álló cég nevében.

A dokumentumok szerint a felszámoló eleinte arra hivatkozott, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda zárolta a számlákat. Az önkormányzat erre ismét gyorsan lépett: bejelentette, hogy eláll a szerződéstől, mivel láthatóan nem lesz képes a szerződés teljesítésére a felszámoló.

Az elállásra azonban nem lett szükség. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis még a felszámolás elrendelése, 2015. április 22. előtt öt nappal, április 17-én visszavonta a Quaestor tevékenységi engedélyét, vagyis hamar világossá vált, hogy jogszerűen nem vásárolhatja meg a cég, illetve a nevében eljáró felszámoló az állampapírokat, felesleges volt a huzavona az elállásról.

[message_box title=”Az ügy leegyszerűsödött.” color=”blue”]Az önkormányzatnak vannak állampapírjai, azokat sorszám alapján be is azonosították. Az önkormányzat a felügyeleti biztos és felszámoló biztos minden technikai jellegű kérését időben teljesítette, megválaszolta, így elsők között is azonosították be az államkötvényeket, melyek a korábban kiadott értékpapír bankszámla kivonaton a feltüntetett darab és összegszámnak megfelelően, a város értékpapír számláján megvannak. A város államkötvényei ugyanúgy kamatoznak, csupán idő a felszámolási eljárás kérdése a felszámolási eljárás miatt csupán idő kérdése, hogy mikor transzferálhatják át a kötvényeket és a kamatokat Dunakeszi Magyar Államkincstárnál lévő saját értékpapírszámlájára.[/message_box]

Miért ilyen lassú a folyamat?

Miután a felszámoló a többi Quaestor ügyfél papírjait és a Quaestor vagyonelemeit is feltérképezte, úgy döntött, hogy a beazonosított és meglévő értékpapírok kiadásának meggyorsítása érdekében egy értékpapírforgalmazó cégnek adják át a vagyonelemeket. A felszámoló pályázatot írt ki befektetési vállalatok részére, először szeptemberben, majd mivel az érvénytelen lett, most október 22-én ismét. Erre az értékpapírkezelési műveletek elvégzéséhez is szükség van, hiszen ezekhez MNB-engedély kell.

Dunakeszi önkormányzata kérvényezte a felszámolótól, hogy mivel államkötvényekről van szó, azokat transzferálják át az eljárástól függetlenül a Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára. Azonban a felszámoló ezt nem tehette meg. Amint a felszámoló pályázati úton kiválasztja azt a nyertes értékpapír-kereskedelmi céget, amelyik a Quaestornál lévő értékpapír számlákon lévő értékpapírok kiadását fogja intézni, minden ügyfélnek, így a városnak is megküld egy értesítést a kiutalások kapcsán, melyre válaszolva a város kérni fogja, hogy a Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára küldjék át az állampapírokat, és a kamatokat.

Az egyik államkötvénycsomagnak már megtörtént a kamatfizetése, a másik értékpapírcsomag után pedig év végén lesz aktuális. Mivel ezek államkötvények, ezért a kamat kifizetését az állam garantálja, a kamatot pedig az értékpapír tulajdonos kapja mindig, ez esetben Dunakeszi.

A Dunakeszipost információi szerint az új értékpapír-forgalmazó céggel a felszámoló várhatóan 2015.december 16-ig szerződést fog kötni, már amennyiben érvényes lesz a kiválasztási pályázat. Ennek tükrében az államkötvények transzferálására így várhatóan jövő év elején kerülhet sor.

A város tehát nem károsult a Quaestor-ügy kapcsán, mivel állampapírokba fektette megtakarítását, melyek jelenleg is az értékpapírszámláján vannak.  Ami ezen ügyből kifolyólag hátrány lehet, az az, hogy az államkötvények jelenleg nem forgathatók, azonban a város likviditása kiegyensúlyozott, a kötvények lejáratot megelőzően történő beváltására nincs szükség. Az ügy lezárásáig a kamatokat rajta kívül álló okokból késve, de megkapja, és az állampapírok is új számlára kerülnek várhatóan jövő év elején. A város anyagi helyzete az önkormányzat tájékoztatása szerint rendkívül stabil, így az ügy nem befolyásolja a mindennapi működést.

Az ügy kapcsán a Telekeszi is készített riportot:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=izHqbhGvQsE[/youtube]

Előző cikkBetonba öntve a dunakesziek 1,7 milliárd forintja
Következő cikkNovember 6.| A szökés – monodráma Gérecz Attila művei alapján