Idén ünnepelte pályafutásának 30. évfordulóját Zoltán Erika, aki a Dunakeszi Feszt szombat estéjének sztárfellépője lesz. A legendásan közvetlen énekesnővel beszélgetett a Dunakeszi Post a máig ívelő pályájáról, az alázatról, a sikerei titkáról, no és arról, hogy mire számíthatnak azok, akik kilátogatnak a katonadombi koncertre a hétvégén.

Idén ünnepelte egy óriási koncerttel a pályafutásának 30. jubileumát, ahol egy professzionális show kísérte a produkciót. Ebből mit tud elhozni Dunakeszire?

Természetesen alkalmazkodnunk körülményekhez és helyszín adottságaihoz, így a színpad méretéhez, az időhosszához, a rendelkezésre álló technikához, és ehhez igazítva hozzuk ki a koncertből a lehető legszínesebb, legszórakoztatóbb produkciót. Így például ott lesznek most hétvégén azok a zenészek is, akik a tavaszi nagykoncertre álltak össze, és akikkel azóta élőzenés fellépéseket tudunk vállalni a legnagyobb örömömre. Ilyen lesz Dunakeszin a mostani műsor is, ahol nem félplayback előadás lesz, hanem egy igazi, élő koncert, az öttagú zenekarral. Aminek külön örülök, hogy az egyik zenészt a jubileumi koncerttel sikerült visszacsalogatnunk a zenei világba, ő Jakab György, akinek édesapja sok dalt szerzett nekem még a pályafutásom kezdetén. Édesapja nyomdokaiba lépve ő is billentyűs lett, és a zenekar vezetője is. De ott lesz a színpadon a férjem, Kátai Róbert is, akivel közösen is eléneklünk néhány duettet. Valamint lesznek a színpadon a profi táncosok is.

Férjével, Kátai Róberttel

Mennyi ideig fog tartani a produkció?

Ez egy nagyobb, másfél órás koncert lesz. Így ha a jubileumi koncert egészét nem is tudjuk elhozni, – merthogy az egy háromórás műsor volt, – de sok dalt igen. Ráadásul ezzel a most összeállt zenekarral a szó valódi értelmében örömzenélünk a színpadon, ezt pedig nehéz az órához igazítani. A nyár végén együtt voltunk fellépni, és olyan jól éreztük magunkat, hogy tényleg nehéz volt abbahagyni, úgy játszottunk volna még.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=DIkd9I5C9Y0[/youtube]

 

Inkább új dalok lesznek, vagy régiek?

A produkciót úgy állítottuk össze, hogy a legnagyobb slágereimet mindenképpen előadjuk majd. Természetesen néhány új dalt is eljátszunk, azonban az első dalaimat annyira megszerette a közönség, hogy ezek kihagyhatatlanok a repertoárból. Szinte alig várják, hogy együtt énekeljük el azokat. De meglepetés dallal is készülünk.

A jubileum miatt is adódik a kérdés: vajon mi lehet a több mint 30 éve tartó töretlen sikerének a titka?

Ezt sokan megkérdezik, de őszintén szólva magam sem tudom. Talán az, hogy én ezt a pályát nagyon akartam, már négy éves korom óta készülök rá. Ott volt tehát a kezdetek óta részemről a megfelelő akarat, amit a szerencse is segített, de rengeteg munka is van benne. És ami nagyon fontos: a szűnni nem akaró alázat a pályám iránt és a közönség iránt. Az utóbbiaknak mindig hálás vagyok, amiért a tenyerükön hordoztak. De az egyik legfontosabb: énekesnőként az én elsődleges feladatom az, hogy szórakoztassam a közönséget, hogy jól érezzék magukat. Ezt tudom ígérni Dunakeszin is. Azon leszek, hogy aki eljön, jól érezze magát, jól szórakozzon.

Már 30 éve sikeres a énekesnő

Legendás a közvetlensége is szerepet játszhat a sikerekben…

Igen, igyekszem minél jobb kapcsolatot kialakítani, úgy a produkciómban részt vevő zenésztársaimmal, táncosokkal, és az egész csapattal, csakúgy, mint a közönséggel.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=oS6F8tYwVww[/youtube]

 

30 év nagy idő. Melyek voltak a pályafutásának legnehezebb pillanatai?

Mindig új és új kihívások adódtak. A pályám legelején mindig arra figyeltem, mikor jön el a kiugrási lehetőségem, az én nagy pillanatom. Aztán amikor a Szerelemre születtem dallal sikerült 1986-ban megnyernem a siófoki Interpop Fesztivált, utána újabb kihívások következtek. Vajon lesz-e valaha saját lemezem? Amikor pedig lett, ráadásul elsöprő, váratlan sikereket hozott, akkor pedig következett az újabb kihívás. Vajon lesz-e második lemez? Ha pedig lesz, akkor fogják-e ennyire, vagy ami még jobb lenne, ennél is jobban szeretni? És ez így megy mai napig. Hiszen a jubileumi koncertnél például azért izgultam, hogy el fognak-e jönni annyian? Végig izgultam ilyen szempontból a pályám, de ez az izgatottság egy kellemesen felajzott állapotot is jelent. Nem kellemetlen, sőt, amikor túl vagyok egy-egy kihíváson, nagyon tud hiányozni.

A színpadon is együtt a család: a férje, Robi, Zoé, és Erika

És melyek voltak a legörömtelibb pillanatok?

Nem szeretek kiragadni egy-egy pillanatot. Számomra az egész örömteli volt. Igazat megvallva, én nem megjátszom a nyilvános szerepléseimen, hogy fülig ér a szám. Tényleg ilyen vagyok. Mindenben a jót keresem. Még a nehézségekben is. Hiszen azt vallom, hogy az ember azért ember, hogy ha nehézségei támadnak, akkor ne adjuk át magunkat ennek a rossz érzésnek, hanem a megoldásokat keressük. Hogy próbáljunk meg változtatni valamin, ha az nem jó, keressük meg a módját.

Erika lányával, Zoéval

A lánya, Zoé már felnőtt nő, ő is kacérkodik esetleg a színpaddal?

Olyannyira, hogy már szerepel is, igaz, nem énekesnőként. Az ő nagy szerelme a tánc. Sőt, ő is fel fog lépni most hétvégén Dunakeszin, így vele is találkozhatnak azok, akik eljönnek a koncertre.

Előző cikkJön az árvíz a Dunán, de pánikra nincs ok
Következő cikkA Fraditól igazolt kapust a Dunakeszi Futsal