250 millió forintért Dunakeszi megvett a Duna-parton egy erdősávot a Liget utca végénél és ezután elkezdődhet a strand kiépítése. Csütörtökön a képviselők hivatalosan is dönthetnek a beruházásról. Ennek fontos pontja, hogy az adott területet kivonják az erdő művelésből.

strand, fürdés a Dunában

Mint arról a Post az elsők között beszámolt, 250 millió forintért az önkormányzat megvett egy területet a Duna partján. A városvezetők ugyanis a Liget utca végénél képzelik Dunakeszi új strandját. Az egyik legfontosabb érv a régi ellen, hogy azt a vízművek lényegében bekerítette és leszűkítette.

strand tervrajz

A képviselőknek szánt friss előterjesztésből kiderül, hogy az új strand 4 részből állna. A terven szereplő parkolók közül a déli (volt garázsok területén) burkoltan kerül kialakításra. Az északi, korábban kijelölt és eddig is ideiglenes parkolóként használt jelenleg füves területen kialakítandó parkolónál fontos szempont, hogy a zöldfelület megmaradjon, így az vízzáró burkolatot nem fog kapni.

strandterv

Északon az evezősklub kap rendezett dunai kapcsolatot, mobil stéggel segítve a kishajók vízre bocsátását. Ettől délre lenne a tényleges strand, itt ugyanis egy padka miatt rendkívül alacsony a Duna.  Itt helyet kaphatnak rekreációs létesítmények, mint például játszótér. Pest felé haladva azon felnőttek részére alakítanának ki külön partszakaszt, akik gyerekek nélkül, kevésbé pezsgő környezetben kívánnak pihenni.

A terület legdélebbi részén a kutyatulajdonosok juttathatják fürdési lehetőséghez kedvenceiket a többi fürdőző zavarása nélkül.

A strand területét nem építenék be. Ahogy az előterjesztés fogalmaz: “a Katonadombbal összekötött sétány környezetébe legfeljebb a kialakuló szabadidőpark-együttes kiszolgálására szolgáló létesítményeket kívánnak telepíteni”.  A jogszabályi előírások alapján telepítendő zuhanyzó, WC, öltöző létesítmények mobil módon kerülnek kialakításra, árvíz idején, vagy a strandi szezon végével az építmények eltávolításra kerülhetnek. A pihenni vágyók kiszolgálására alkalmas fagyizó, büfé szintén csak mobil létesítménnyel gondolják kialakítani.

strandfasor

A határozati javaslat kényes pontja úgy fogalmaz: felhatalmazza a polgármestert a 0164 hrsz-ú ingatlan erdő művelésből való kivonására azzal, hogy az ingatlanon az erdő megtartásra kerüljön és kezelési terv alapján történjen az erdő gondozása, fenntartása, továbbá a művelési ágból történő kivonáshoz szükséges csereerdősítést Dunakeszi területén megvalósítsa.

A strandot a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. üzemeltetné.

A határozatról tehát a csütörtöki ülésén dönthet a képviselő-testület. Az már egy másik kérdés, hogy az ellenzéki Radnóti Henrik a blogján rendőrségi nyomozást emleget. A kérdés, hogy ez lezárul-e április 27-ig, azaz a döntés napjáig.