Dunázás, gulyás, folklór! Ezek voltak a hívószavai az immár XI. alkalommal megtartott Gulyás Party-nak! A Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub évadnyitó rendezvénye mára már hagyománnyá vált.

A Gulyás Party alkalmából több település delegációja is megjelent, a közel 250 fős eseménynek a VOKE József Attila Művelődési Központ adott otthont. A több generációs műsorral fűszerezett rendezvény résztvevőit elsőként Zupka Sándor, a Nyugdíjas Klub elnöke köszöntötte.

A party nagyon is jó találmány! Együtt vagyunk, beszélgetünk, ismerkedünk, hagyományokat ápolunk, terveket szövünk, jövőt építünk.

Molnár Géza, a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének (VNYKOSZ ) elnöke kiemelte, hogy jelenleg Dunakeszin működik a legnagyobb egyesületi klub Magyarországon. A betegségek gyógyírjának tartja az ilyen alkalmakat, amikor a nyugdíjasok önfeledten szórakozhatnak, és érzik, hogy tartoznak valahová.

Dunakeszi mindig egy kicsit vasutas város volt. – állította Molnár elnök, mondván itt mindig együtt élt három vasutas generáció, azaz nagyszülők, szülők, és unokák.

Külön köszöntötte a delegációk képviselőit Dióssi Csaba polgármester, aki beszédében megemlékezett a vasutas művelődési ház múltjáról, amit az önkormányzat két ütemben – kívül is, belül is – felújított, hiszen “fontos a közösségépítés szempontjából és otthon ad a nyugdíjas klubnak is”.

Ez a Klub Dunakeszi egyik ékköve. Borzasztó fontos a számunkra. Nagy örömmel, és azzal a tudattal jöttem, hogy jó műsor lesz, lelkes fellépőkkel, finom süteményekkel és jó gulyással.

A klub elnöke, Zupka megköszönte a polgármesteri hivatalnak, hogy mindig, amit kérnek megértésre talál és mosolyogva fogadják őket.

Csoma Attila, a VOKE elnöke, felelevenítette a művelődési ház történetét. Visszarepítette a hallgatóságot a múltba, majd az 1910-es építkezéstől, az 1914-ben felépült termen át, az 1926-ban elindult Járműjavító Műhelyen keresztül, eljutva egészén napjainkig, kiemelte, hogy a munkásotthonból végül művelődési ház lett.

A város egyetlen művelődési központja az egész város életét szolgálja.

A Nyugdíjas Klub színvonalas műsorral készült, mely a köszöntőket, beszédeket követően, de még az isteni gulyás leves felszolgálása előtt, vette kezdetét.

A műsor részeként fellépet egy nyugdíjas – régen versenytáncos – házaspár, akik Strauss kerengőjére táncoltak; a Nyugdíjas Klub fantasztikus kórusa; a fiatalabb generáció képviseletében a Bárdos Lajos Általános Iskola tanulóinak néptánc csoportja; és a Dunakavics Tánccsoport, akik nemrég aranyfokozatot szereztek kánkán produkciójukért.

A műsorszámok közben pedig Balogh Gyula szórakoztatta a jelenlévőket, aki egy játékos Ki mit tuddal készült, mondván: mutassuk meg a fiataloknak, tudják ma ezt?

Minthogy jó ebédhez szól a nóta, ezt követően, a levelesek felszolgálása közben, zenei aláfestésről is gondoskodtak a szervezők. Ez sokakat megihletett és az ebéd elfogyasztását követően, megőrizve a jó hangulatot, táncra perdültek az évszámban már idős, de testben és lélekben fiatal klubtagok.