A Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub felkérésére az a Kozma Mihály tartott nagy sikerű szakmai előadást a futsal elméleti és gyakorlati tudnivalóiról, aki pályaedzőként és vezetőedzőként több mint egy évtizedig dolgozott a magyar futsal válogatottnál.

kozma

A honi futsal ikonikus egyénisége a Cső-Montage BFC-vel háromszor, a Győrrel egyszer nyert magyar bajnokságot. Számtalan Magyar- és Szuper Kupa győzelemmel büszkélkedhet, de sikerlistáján szerepel román bajnoki cím Székelyudvarhely együttesével – olvasni a dunakanyarregio.hu oldalán.

Kasza János, a Kinizsi szakmai menedzsere – aki évtizedekig dolgozott az MLSZ-ben – bevezetőjében fontosnak tartotta kiemelni, hogy az utánpótlás-nevelésre koncentráló klub a játékosok és az edzők felkészítése érdekében a hazai edzők egyik legelismertebb kiválóságát kérte fel.

Kozma Mihály már az előadása kezdetén leszögezte, hogy hazánkban sok sportág közül választhatnak a fiatalok – bár nagyon nehéz őket elcsábítani a virtuális világból -, ám mégis tízből nyolc focizni szeretne. A tévhittel ellentétben rengeteg a tehetség hazánkban is, de sajnos 99,9 százalékukból nem lesz futballista, aminek számos oka van. A magyar labdarúgás főproblémája, hogy csak 10 éves korban kezdődik a képzés, holott már 6 éves korban el kellene kezdeni, mivel a gyerekek idegrendszere, mozgástanulási képessége 6-12 éves korukban fejlődik ki. Kozma Mihály szakmai megállapításait egykori világsztárokról kiskorukban készített videofelvételekkel bizonyította. Lenyűgöző volt látni, ahogy pl. a brazil fenomén, Ronaldo már hét éves gyerekként milyen csodálatos technikai megoldásokat mutatott be a futsal mérkőzéseken. A futball zseni, Pelé is fontosnak tekinti a futsalozást, de az is közismert, hogy Brazíliában és Portugáliában mindenki futsalozik. Erre mondta Kozma Mihály: „A futballt az angolok találták ki, a brazilok csinálják.” Majd hozzátette: „A futsal nem konkurenciája, hanem szövetségese a labdarúgásnak”, amit az is igazol, hogy a labdarúgás őshazájában, Angliában is bevezették a futsal képzését.

Örvendetes, hogy hazánkban több NBI-es klubnak – mint pl. az FTC, az ETO, Haladás, Vasas, Újpest – van futsal csapata is. Az NBI-es és az NBII-es bajnokság után beindul a harmadik vonal is, ahol a költségek 90 %-át átvállalja az MLSZ. A futsal népszerűségét jól mutatja, hogy Európában ötszázezer játékos futsalozik, a mérkőzések 52 %-át élőben közvetítik a TV társaságok. Magyarországon 14 ezren hódolnak a futsalnak, amely Kozma Mihály szerint rendkívül dinamikus játék, gyors döntést és jó technikai megoldást igényel, szabályai révén felelősségre és sportszerűségre nevel. „Közösséget épít” – húzta alá a szakember, aki örömét fejezte ki, hogy ma már hazánkban közel kilencszáz férfi és női csapat van. A honi futsal képzés kiválósága visszatérően hangsúlyozta az utánpótlás-nevelés jelentőségét, amely szerinte jó irányba indult el. Jó példaként emelte ki a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klubot, amely tudatosan építkezik.

A magyar futsal válogatott sikerei – melybe több játékos az utánpótlásból került be – vonzza a fiatalokat, ám azt is hozzátette a válogatott egykori vezetőedzője, hogy a sikerért sokat kell tenni, de mindenki előtt nyitva a kapu. Mint fogalmazott: „Az ormokra nem meghívják az embert, oda fel kell kapaszkodni.”

A nagy érdeklődéssel kísért előadását Kozma Mihály azzal zárta: „A futball vagy a futsal közül bármelyiket is választja a gyerek, az a lényeg, hogy örömét lelje a játékban.”

 

Forrás: dunakanyarregio.hu
Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Fotó: dunakanyarregio.hu
KesziPress

Előző cikkMegújul a Klapka utca északi része
Következő cikk„Amit ma teszünk, döntés arról, hogy milyen lesz a világ holnap…”