A Felkelő Nap SE már tizenhat éve van jelen Dunakeszi városában. A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában tartják edzéseiket négy korcsoportban, amit folyamatosan színesítenek edzőtáborokkal, vizsgákkal és olimpikonok meghívásával, hogy a hozzájuk járó gyerekek motiválódva mintázzák le egy sikeres dzsúdós életét és munkásságát.

A Dunakeszin működő dzsúdó program egyedülálló Magyarországon, mert egy városon belül minden évben körülbelül 600 gyermek vesz részt ebben a programban! Dobos Gábor, az egyesület vezetője minden második héten dzsúdó testnevelést tart a gyerekek számára az iskolák tornatermében. Vele beszélgettünk.

Mióta működik ez a program?

Négy éve kért fel Dióssi Csaba arra, hogy dolgozzak ki egy iskolai dzsúdó programot, ami a nemzeti alaptanterv részét képezi. Tehát a szülőket nem terheli semmilyen kiadás.

Ebben a Dunakeszin működő általános iskolák negyedik osztályos tanulói vesznek részt.

A Felkelő Nap SE és a városi vezetés támogatásával minden iskolában van 80 nm tatami/dzsúdó szőnyeg és a Decathlon és a Magyar Judo Szövetség dzsúdó ruhákkal támogatja a program sikeres lebonyolítását.

Hogyan kell elképzelni egy-egy edzést?

A program két fő pillérből áll. Az eséstechnika helyes elsajátítása az egyik, hogy a gyermek ne sérüljön meg, ha elesik, illetve ha sportol, helyesen tompítva tudjon tevékenykedni a saját sportágában. A másik pillér a földharc, ahol a tanulók elsajátítják a test-test elleni küzdelmet.

Most pénteken városi Judo Bajnokságot rendeznek a gyerekek számára. Külön lehetett erre nevezni?

A részvétel folyamata, hogy a tanév végén egy három bajnokságból álló versenysorozat veszi kezdettét a gyerekek között. Osztálybajnokság után egy iskolai bajnokság következik és onnan kerülnek ki a városi Judo Bajnokság döntőjének résztvevői.

Mi a tétje ennek a bajnokságnak?

Egy vándor kupa elnyerése a cél, de azon belül okleveleket, érmeket és iskolai elismeréseket is kapnak a sikeresen teljesítő diákok.

A legsikeresebb diákokat meghívjuk az egyesület edzéseire, hogy az utánpótlás-nevelésünket erősítsük.

Évről évre egyre több diák csatlakozik az egyesületi kerethez. Ezekből a diákokból később kikerülhetnek a versenyzők. A tehetséges versenyzőinkkel képviseltetjük a hazai versenyeken Dunakeszi székhelyű egyesületünket.

Hogyan tudnak kapcsolatba lépni az egyesülettel?

Megtalálhatóak vagyunk a Facebookon és weblunk is van!

Míg a selejtezőket az egyesület edzői rendezik, addig a városi döntőt az egyesület a városi Sportigazgatósággal karöltve bonyolítja le. Az idei döntőt Eich László tankerület igazgató nyitja meg, az érmeket pedig a polgármester és a sportigazgató adja át.

Minden érdeklődőt várnak a Judo Bajnokságra most pénteken (május 17-én). A verseny 13:30-tól veszi kezdetét a Szent István Iskola sportcsarnokában. A belépés díjtalan.