Pár nappal ezelőtt a Volvex tennis pályáin került megrendezésre a Magyar Tenisz Szövetség által szervezett L14-es verseny, ahol Jászai Fanni 13 éves korosztályos teniszező megszerezte első tornagyőzelmét. Fanni egy éve került a Volvex tennis SE csapatába, amelynek edzésein rendkívüli fegyelmezettségéről, akaraterejéről és tehetségéről számolnak be a csapat edzői. Az ifjú sportolót az iskolai keretek között zajló Dunakeszi Sportmodell során fedezték fel. A program lényege, hogy a gyerekek minél több sportággal megismerkedjenek, és a nekik tetsző, adottságaiknak megfelelő mozgásformát tudják kiválasztani és folytatni egyesületi keretek között. Fanni édesanyját, Koncz Ágnest kérdeztük Fanni sikereiről, elszántságáról és a terveiről. 

Hány évesen kezdett el teniszezni Fanni? Miért épp a teniszt választották?

Fanni 6 éves korában kezdett el teniszezni, így közel 7 éve már, hogy üti a teniszlabdát. Az iskolatenisz keretében ismerkedett meg ezzel a sportággal.

Alsó tagozaton fél évig jártak a testnevelésórák keretein belül a helyi teniszpályára, majd Oláh Attila, az akkori iskolatenisz koordinátora hívott fel, hogy tehetséget lát Fanniban,

ha lenne kedvünk a továbbiakban is teniszezni, akkor komolyabban is foglalkoznának vele.

12 éves korától kezdtek el jönni a komolyabb sikerek

Mikor kezdett látszani Fanni eredményein, hogy sikeres teniszező lehet belőle? 

Először csak Play and Stay és kisebb amatőr versenyeken indult Fanni. Két évvel ezelőtt 5. osztályos tanulóként az országos diákolimpián 3. helyezést ért, majd a 12-es korosztályt elérve kezdtek el jönni a további sikerek. Tavaly a vidékbajnokságon L12 kategóriában 1. és az országos csapatbajnokságon a kategóriájukban 3. helyezést ért el a társaival. Idén januártól már L14-ben versenyez, szinte minden hétvégén megméretteti magát a versenyeken. Az utóbbi hetek eredményei is azt igazolják, hogy van eredménye a kitartó kemény munkának és elszántságnak, amióta ebben a korcsoportban versenyez, egyre többször áll a dobogó valamelyik fokán. Volvex Kupa L14 egyéni 1. hely, páros 3. hely, BB Kupa L14 egyéni 3. hely, páros 1. hely.

Mikor került a Volvex tennis SE csapatába?

2023 tavaszától tartozunk a Volvex csapatához. Ez egy teljesen új teniszközpont Dunakeszin egy dinamikusan fejlődő csapattal. Itt minden megtalálható, ami egy versenyző fejlődését, előrehaladását segíti. Ideális körülmények, kemény, és a salakpályán is van lehetőség edzeni, kiváló edzői gárda irányítja a versenyzők munkáját. Marosi Katalin vezetőedző mellett Lukács Vanda, Oláh Attila és Metykó Mátyás nagyon keményen és határozottan, óriási elszántsággal munkálkodnak növendékeik fejlődésén.

A klub vezetője, Takács Sándor és felesége, Betti mindent megtesznek annak érdekében, hogy szeressenek hozzájuk járni a gyerekek és ne teherként éljék meg a versenysport miatt rájuk nehezedő nyomást.

Értenek hozzá, hiszen nekik is versenyző a gyermekük.

A pályán már egyedül kell meghozni a döntéseket

Ön szerint milyen kihívásokkal, nehézségekkel küzdenek meg a gyerekek a teniszben?

A versenyek során a gyerekek sokszor kerülnek olyan szituációkba, amelyeket érzelmileg nehéz kezelni. Ebben a sportágban a csapatsportokkal szemben a gyereknek teljesen önállónak kell lennie, nem elég az ügyesség, a tehetség, fejben is topon kell lenni. A pályán egyedül hoz döntéseket és egyedül viseli ennek a következményeit, akár jó, akár rossz döntést hozott egy-egy game során, az eredmény mutatja, hogy merre billen a mérleg. Sokszor kell vesztes helyzetből felállni, újragondolni a stratégiát, tanulni a hibákból, és a vesztesnek látszó helyzetből is lehet meccset fordítani. Kihívást jelent a gyerekek számára a szülők és az edzők véleménye. Mindenki eredményeket vár és sokszor fogalmaznak meg kritikát, ha negatív teljesítményt látnak. Ilyenkor nagyon nehéz egy 13 éves gyereknek higgadtan reagálni, és általában sírás a vége. Ahogy a sportot, magát a versenyzést is tanulni kell, ez egy hosszú érési folyamat, amely a gyerek mentális fejlődésével együtt egyre jobb lesz. Mindemellett meg kell említeni a fizikai állóképességet, ugyanis nagyon sokszor előfordul, hogy akár 2-2,5 órán keresztül is tart egy meccs, ami már önmagában is komoly fizikai kihívás, de ehhez társulhatnak akár extrém időjárási körülmények is, mint pl. 35 fokos napsütés, eső, szélvihar stb.

A hét minden napján vannak edzések

Heti hány edzése van Fanninak? Hogyan egyeztethetők össze az edzések az iskolai tanulással?

A hét minden napján vannak edzések, ez azt jelenti, hogy 10 óra teniszedzés, mellette 5 óra kondi és 1 óra mentális tréning. Mivel az iskolának általában 13.30 körül van vége, szinte csak annyi ideje van, hogy ebédeljen, átöltözzön, és fél 3 körül már indulni is kell, ugyanis edzések előtt 15 perccel már meg kell jelenni a pályán, kezdődik a bemelegítés. Edzést kihagyni csak nagyon indokolt esetben, általában betegség miatt lehet.

Fanni első osztályos kora óta kitűnő tanuló, nem csak keményen edz, de a tanulást sem hanyagolja el.

Sokszor nem könnyű a kettőt összeegyeztetni, mégis van ereje 3-4 óra edzés után elővenni a könyveket, leckét írni, dolgozatokra készülni, akár annak árán is, hogy hajnalban kel és pótolja a lemaradásokat. Számunkra a tanulás ugyanolyan fontos, mint a sport. Jövőre lesz 8. osztályos, felvételiznie kell, ami komoly kihívás lesz, mivel a célja az, hogy bekerüljön az új IV. Béla Gimnáziumba.

Milyen eséllyel indult Fanni a hétvégi L14 versenyen?

Harminckettes főtáblán indult, a 3. helyezést érte el, párosban pedig Oláh Szofival a dobogó legtetején állhatott. Úgy gondolom, hogy nem lehetünk elégedetlenek, annál is inkább, mert az előző heti versenyen egyéniben sikerült a legfényesebb kupát elhozni és párosban a 3. helyet.

Mindig a következő feladaton van a fókusz

Hogyan ünnepelték meg a nagyszerű teljesítményt?

Azon kívül, hogy nagyon boldog a család és mérhetetlenül büszkék vagyunk a gyermekünkre, nem igazán szoktunk ünnepelni. Örülni kell, de menni kell tovább, koncentrálni a következő feladatra, jönnek az újabb kihívások, nem lehet lankadni. Ha most jók voltunk, akkor a jövő héten meg azután még jobbnak kell lenni, a hibákból tanulni kell, átgondolni, mert egy versenyző csak így juthat előre.

Kik azok az edzők, akiknek köze van ehhez a sikerhez?

 A kezdetektől Oláh Attila Fanni edzője, valójában neki köszönheti a tenisz iránti szeretetét. Tavaly óta, mióta a Volvexhez kerültünk, Attila mellett olyan szakemberek oktatják Fannit, mint Marosi Katalin, Lukács Vanda, Metykó Mátyás.

Hogyan készült a versenyre? 

Iskolai szünetekben intenzív hetet szervez a Volvex Sportegyesület, ez azt jelenti, hogy ilyenkor intenzív terhelést kapnak a gyerekek, és nemcsak délután, hanem délelőtt is edzések vannak. Egyébként korán kell lefeküdni, kipihenten ébredni és fejben nagyon ott kell lenni. Ráhangolódni a környezetre, a pályákra, az ellenfelekre.

Fanni álma, hogy a Dunakeszi Diáknegyedbe járhasson

Milyen célokat tűzött ki magának Fanni hosszú távon?

A helyi IV. Béla Gimnázium sporttagozatos, nyelvi előkészítős osztályában szeretne továbbtanulni. Célunk, hogy minél több nemzetközi versenyen vegyen részt, sikerüljön minél több pontot szerezni és a ranglista élére kerülni. A gimnázium után pedig a Testnevelési Egyetem vagy valamelyik külföldi egyetem lenne egy távlati cél.

Mióta élnek Dunakeszin?

Dunakeszin 17 éve élünk. 2007-ben költöztünk a városba Budapestről. Gyermekeink itt jártak óvodába, járnak iskolába és a középiskolát is itt célozzuk meg. Nagyon szeretjük a várost, az iskolánkat, a Fazekas Mihály Általános Iskolát, osztályfőnökünket, Nyíri Viktóriát, aki mindig jó szívvel támogatta Fanni versenyzését.

Előző cikkÜnnepeljük együtt a magyar sport napját
Következő cikkParkosítás a lakótelepen