A bűnözők egyre változatosabb módszerekkel érik el, hogy az óvatlan vagy gyanútlan ügyfelek saját maguk adják meg az adathalászoknak azokat az érzékeny adatokat, amelyekkel aztán internetbanki fiókjukba belépve, a csalók pillanatok alatt teljesen le tudják üríteni az áldozatok számláit. Erre nyújt ellenszert az OTP új internet- és mobilbanki funkciója.

Adatlopás gyanúja esetén az OTP internet- és mobilbank új funkciója egy kattintással letiltja a belépést, így, ha fennáll a veszély, hogy a belépési adatok adathalászok kezébe kerülhettek, illetéktelenek nem tudnak hozzáférni a számlákhoz (például egyenleget nézni vagy utalni) az OTP InternetBankban és az OTP MobilBankban.

Ha megtörtént a baj, a kulcs a gyors reagálás. Olyan esetekben, amikor fennáll a veszélye annak, hogy a belépési adatokat adathalászok szerezhették meg, a gyors intézkedés, az azonnali beavatkozás lehetősége szó szerint kincset érhet.

Az OTP Bank új internet- és mobilbanki funkciója éppen ebben nyújt segítséget: ha a felhasználó arra gyanakszik, hogy belépési adatait adathalász csalók szerezték meg, mostantól egy kattintással letiltható a belépés. Ezzel meg lehet akadályozni, hogy a bűnözők ellopják, tovább utalják saját maguknak az áldozat számláján lévő pénzt.

A letiltást követően értelemszerűen a számla jogos tulajdonosa sem fog tudni belépni az internet- vagy mobilbankjába, azonban a bank telefonos ügyfélszolgálatán vagy személyesen bármelyik OTP bankfiókban a hozzáférés később bármikor újra aktiválható. A számlá(k)hoz tartozó bankkártyá(k) továbbra is használhatóak maradnak.

A részletekről a bank szakemberét kérdeztük:

„Az OTP Bankban a bankszámlákon teljes biztonságban van a pénz, amíg az ügyfelek gyanútlanul vagy óvatlanságból nem adnak hozzáférést másnak az internet- és mobilbanki érzékeny belépési adatokhoz. Sajnos még a legtudatosabb ügyfeleket is megtéveszthetik a csalók. Ha fennáll a veszélye, hogy adatlopás történt, azt ajánljuk felhasználóinknak, hogy éljenek a letiltási lehetőséggel.

A dunakeszi közösségi felületeken több esetet is olvashattunk. Olvasóinknak mit javasol, mi a teendő, ha a bankkártyaadatokat lopták el?

Letiltás előtt érdemes végiggondolni, hogy valóban az internet- és mobilbank belépéshez használt adataikat adták-e ki az elkövetőknek, nem pedig a bankkártya adataikat. Ha a csalók bankkártya adatokat szereztek meg, akkor ne az internet- és mobilbank belépést tiltsák le, hanem az InternetBankban vagy a MobilBank ‘Kártyáim’ menüpontjában a bankkártyáikat” – hívta fel a figyelmet Kökény-Majer Anita, az OTP Bank digitális szolgáltatásainak fejlesztéséért felelős vezetője.

Az új funkció elérhető minden OTP InternetBank és OTP MobilBank felhasználó részére, a Beállítások menüpontban az OTP internet- és mobilbank belépés letiltása lehetőséget választva.

További információ:

https://www.otpbank.hu/portal/hu/Adathalaszat

https://www.otpbank.hu/portal/hu/Uj-IBMB-kisokos

(x)

Előző cikkA viharos hétvégén nem unatkoztak a tűzoltók
Következő cikkMegvan az időpont, hogy mikor szoríthat a két Daninak a budapesti atlétikai világbajnokságon