“A bor mestere! Avagy a mester bora!” – Gutman Vilmos nyugalmazott kertészmérnök és borász tartott előadást a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub legutóbbi rendezvényén. A szakembert a város önkormányzata 2015-ben az év gazdálkodójának minősítette. Ez is egy, a számtalan elismerés közül, amivel ki lehetne tapétázni a Gutman Borház helységeit.

Instagram/gutman_borpince

A Gutman Vilmos, a Gutman Borház tulajdonosa szőlőtermesztéssel, borkészítéssel és saját borai értékesítésével is foglalkozik. Amint bemutatkozásában is írja: „Az elejétől kezdve alapelv volt számomra, hogy csak saját termelésű szőlőből készítsek bort.  […]

Egyedi karakterű borokat szeretnék készíteni, és ehhez a kulcs a szőlőben rejlik, amelynek nemcsak édesnek, de telt ízűnek és nagyon zamatosnak kell lennie.”

A szakember több évtizede foglalkozik borászattal, és még Dunakeszi határában is van szőlője, így elmondható, hogy ő az egyetlen a városban, aki nemcsak borok értékesítésével, hanem azoknak előállításával is foglalkozik.

A Gutman Borház tavaly megkapta a tisztességes vállalkozás tanúsítványt.

A bor török szó, jelentése: szürkésfehér. Amint azt Gutman Vilmos elmondta, nem szerencsés ez a fordítás, hiszen, ha tényleg ilyen színűnek látjuk, akkor a borral baj lehet. Szerinte a bor “egészséges színe” a fehéres zöldtől kezdve egészen a barna árnyalatok terjed. Előadásában beszélt a bor története mellett, annak meghatározásáról is, ami már több, mint 100 éve így hangzik: „A bor olyan szeszes ital, amely a frissen préselt szőlő alkoholos erjesztéséből származik”.

A bor nem más, mint egy multifunkcionális csoda – mondta a borász, mintegy újrafogalmazva a bor meghatározását.

A bor egész életünkben jelen van, születésünktől kezdve egészen a halálunkig elkísér minket. Lehet itt gondolni a köszöntésekre, az ünnepléstől elkezdve a bánatűzésig bármire, amire szokás és amire szívesen koccintunk. A bor – a borban lévő alkoholnak köszönhetően – mindenkiből más hangulatot vált ki, lehet bódító, gondűző, feszültségoldó, jókedvre derítő stb.

…Sem szeretőm, sem pénzem, csak
Bánatom;
Másnál háromszorta többet
Ihatom.

Idézte fel Petőfi Sándor Igyunk! című versét a borász. Gutman Vilmos szerint a bornak négy oldala van, amint a piramisnak is, rajtunk, borfogyasztókon múlik az, hogy a napsütötte vagy árnyékos oldalát látjuk-e meg. A bor fogyasztása egy-két pohárral, étkezést követően segíti az emésztést. Emellett étvágygerjesztő hatása is ismert.

Instagram/gutman_borpince

A Borház tulajdonosa természetesen kóstolóval is készült a nyugdíjasoknak, ezért több palacknyi bort hozott magával.

Előző cikkAkkor szerdán változik a forgalmi rend az M2-en
Következő cikkÁtépítés miatt iskolában lesz a nyári tábor