Marie-France André nagykövet imádja a kutyákat, főleg a német és belga juhászokat. A diplomata ezért ellátogatott a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központja dunakeszi telephelyére, ahol Less Ferenc alezredes kalauzolta. Természetesen hatalmas simogatás lett a dolog vége.

Fotó: Sebestyén Jenő
Fotó: Sebestyén Jenő

A nagykövet a telephelyen hallott először arról, hogy hatszáz rendőrkutya van Magyarországon.  Vannak kábítószer-, robbanóanyag-, személy- és tetemkereső,  nyomkövető,  valamint járőrkutyáink – mesélte neki Less Ferenc. A járőrebeknek komoly bűnmegelőző hatásuk van, területi eloszlásuk is ennek megfelelően változó. Míg Győr-Moson-Sopron megyében mindössze nyolc szolgálati járőrkutya van, addig Szabolcs-Szatmár-Beregben 48.

A magyar rendőrkutyákat egyébként egész korán befogják. Már egy éves korukban megkezdődik a kiképzésük. Ausztriában ugyanis másfél éves korban kezdenek csak foglalkozni a kutyákkal. A négylábúak kiképzése három-négy hónapig tart.

A látogatás során az is kiderült, hogy a nagykövetnek is van egy tíz hónapos német juhászkutyája, egy alapítványon keresztül jutott hozzá. Eredetileg Prince-nek hívták, de én mindenképpen magyar nevet szerettem volna neki, ezért végül Királynak keresztelték el.

Nagyon aranyos, érdeklődő kutya, bár eleinte félt feljönni a lépcsőn, de már megbarátkozott vele. Az emberekkel kedves, azonban a többi kutyát megugatja – mesélte a Zsaru Magazinnak Marie-France André.

A honlap beszámolója szerint a csaholó négylábúak lenyűgözték Marie-France Andrét. Főleg a három hónapos, játékos, ugrabugráló kölykök és a kilenc hónapos, fegyelmezett növendék kutyák. A kedvencek azonban kétségkívül a háromhetes szőrgombócok voltak, akik álmatagon kémlelték a történéseket és fogadták a simogató kezeket.

Fantasztikus élmény volt ez a bemutató – mondta a nagykövetasszony. Mivel imádom a kutyákat, ez a hely nekem maga a paradicsom. Minden elismerésem az itt dolgozóké, mert rendkívüli munkát végeznek!

Előző cikkA Fradi vasárnap Dunakeszin játszik
Következő cikkDunakeszin futott az olimpia bronzéremért – Somfai Péter-interjú