Több szemetest, kevesebb eldobott műanyag zacskót, közös szemétgyűjtési akciót szeretne a Duna védelmében Turbucz Eliza, aki megnyerte a Dunakeszi városi Zöld Program keretében megrendezett víz világnapja néven futó rajzversenyt. Ebből az alkalomból gratulálunk a Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulójának, és egyben kíváncsiak voltunk arra, hogyan látja vizeink védelmének ügyét.

Dunakeszi a Zöld Program keretében a víz világnapja néven futó rajzpályázatot általános iskolás tanulók és óvodások részére rendezte meg. A cél, hogy felhívják a figyelmet a tömeges környezetszennyezésre, az SOS odafigyelésre.

Ez egy rendkívül hasznos programnak bizonyult, hiszen kreatív időtöltés volt a fiataloknak, odafigyelés a környezetünkre. Kíváncsiak voltunk a rajzpályázat nyertesére, főleg arra, hogyan látja a közeljövőt. Hogyan védené a Dunát.

Az interjú során megtudtuk, Turbucz Eliza, azaz Lizi, nagyon szeret kreatívkodni, ami nem is csoda, hiszen édesanyja, Mucsi Tina hivatása is az alkotás, aki saját rajztanodát vezet Dunakeszin.

Lizi elmondta, fontos számára a környezetünk megóvása, éppen ezért odafigyel a szelektív hulladékgyűjtésre, sőt, ha lát az utcán szemetet, beledobja a kukába, és spórol a vízzel, ahogyan csak tud. Jelenleg nem merne inni a Dunából, elmondása szerint, ha sétál a parton, néha elszomorodik a sok szemét láttán.

1-2 tippet is hallhattunk tőle, hogyan lehetne javítani az aktuális szemétkupacokkal teli Dunaparton, például több kuka elhelyezése, folytonos ellenőrzés, csoportos szemétszedés.

Mégis hogyan fog kinézni a Duna 20 év múlva? Lizi nagyon bízik a pozitív végkifejletben, de ki tudja! Annyi bizonyos, ha most nem figyelünk eléggé, később még nagyobb baj lehet.

Én azt mondom, szeresd, óvd a környezeted, mert benne élsz, és létezel, tégy érte legalább annyit, mint önmagadért! – fogalmazott a Postnak.

Előző cikk600 milliós fejlesztési támogatást kap Dunakeszi
Következő cikkTe sem akarsz mást hallgatni mostantól! – Rácz Gergő zenei kvíz