Az őszi időszakról sokaknak eszébe jut a szüret, a finom must, a borok és a színes levelek világa, nincs ez másként a dunakeszi óvodákban sem. Kollégánk az Eszterlánc Óvodába lesett be, hogy megnézze, hogyan zajlik a családi szüreti nap az intézményben.

Rögtön a bejáratnál szép díszítés fogadta a családokat, ahol Varga Szilárdné Melinda, a tagóvoda vezetője köszöntött minket. A népzene és a gyermekzsivaj forgatagában mesélt nekünk arról, hogy miért is fontos a számukra, hogy a gyerekekkel és a szüleikkel közösen elevenítsék fel a régi szüreti mulatságok hangulatát.

Az őszhöz kapcsolódó ügyességi feladatokkal várták a családokat a kidíszített udvaron

“Intézményünk az ‘Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel’ alternatív program adaptációja nyomán működik, éppen ezért a művészetek áthatják a mindennapjainkat. Nagyon sokat foglalkozunk a népmesékkel, sokat énekelünk, alkotunk a gyerekekkel, a nagycsoportosok pedig ezek mentén tehetséggondozó műhelyeinkben teljesedhetnek ki, ki-ki saját tehetségének megfelelően. A néphagyományokra is nagy hangsúlyt fektetünk, az ehhez kapcsolódó jeles napokat mindig megünnepeljük, így a szüretet is. Ilyenkor próbáljuk a gyereknek játékos, számukra érdekes módon bemutatni, hogy Dunakeszin régen milyen volt a szüret. Ehhez kapcsolódóan hívtuk meg Kerekes Dórát is, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét, aki a múzeumpedagógia eszközeivel mutatta be a nagycsoportosainknak a régi szüreti hagyományokat” – mesélt nekünk az óvodáról Varga Szilárdné.

A gyerekekkel egész délelőtt szőlőt szemezgettek, a kis kezükkel jól összetörték a szemeket, ledarálták, lepréselték, és természetesen meg is kóstolhatták az általuk készített mustot. “Ezt minden évben nagyon várják az óvodásaink és mi is, mert jó látni, hogy ennyire érdekli őket ez a világ, előző évről és otthonról mennyi mindent tudnak már a szüretről” – tette hozzá a vezető.

(A képen Varga Szilárdné Melinda)

Mennyire szívesen vesznek részt a szülők a programokon?

“Szerencsére nagyon jó tapasztalatunk van. Kifejezetten a szülők kérése volt, hogy minél több olyan program legyen, amelybe ők is be tudnak kapcsolódni, így a délelőtti préselés is nyitott program volt, délután pedig kifejezetten családi nappal készültünk.

A kolléganőim nagyon kreatívak, rengeteg olyan játékos feladattal, kézműveskedéssel és ügyességi játékkal vártuk a gyerekeket és a szüleiket, ami népi jellegű vagy az őszi termésekhez kapcsolódnak. Az idejáró szülők nagy többsége nagyon szívesen vesz részt ezeken a programokon. Számíthatunk rájuk akár a díszítésben, akár a szervezésben, és rengeteg pozitív visszajelzést kapunk ezekkel a közös programokkal kapcsolatban. Fontos, hogy tartalmas időt töltsünk el a gyerekeinkkel ebben a rohanó, kütyükkel teli világban, és nagy örömmel látjuk, hogy erre az idejáró családok nyitottak. Hálásak vagyunk nekik azért, hogy partnereink ebben” – mesélte Melinda.

Emellett a népzenét is szerették volna bekapcsolni a rendezvényükbe, hiszen ilyenkor mindig szólt a zene, mulatságokat tartottak Dunakeszin is. Ezért meghívták a Farkas Ferenc AMI néptáncosait, hogy tartsanak bemutatót, majd egy közös táncházzal zárták az eseményt.

Előző cikkSzavazzon, melyik a legszebben virágosított körforgalom Dunakeszin
Következő cikkSzékelykeresztúri diákok nézték meg Alagot