Reggel kicsit ráijesztett Dunakeszire az időjárás, de a korai eső után a felhők folyamatosan felszakadoztak és a nap is kisütött Mihály-nap alkalmából. A városnak és a település első templomának is Szent Mihály a védőszentje, így ilyenkor a búcsú nemcsak a templom ünnepe, hanem egész Dunakeszié is.

A főtéren már délelőtt kinyitott a vásár, azonban a nap első jelentősebb eseménye a szentmise volt, amelyen jelen volt Dióssi Csaba polgármester, a két alpolgármester, Sipos Dávid és Nyíri Márton, valamint Szabó József egyházügyi tanácsnok.

Dióssi Csaba polgármester, Sipos Dávid és Nyíri Márton alpolgármesterek, valamint Szabó József egyházügyi tanácsnok

A déli harangszó már a IV. Béla király főtéren köszöntötte a családokat, ahol vásári komédiások, kézműves árusok és finom illatok várták a dunakeszieket.

A kisebbek a ládavasút és a kosárkörhinta mellett kipróbálhatták a népi játszóteret is, valamint a Városháza udvara is tartogatott meglepetéseket.

Itt kézműves udvar és helytörténeti kiállítás várta a közönséget. A hagyományok sátrában például a szőlőpréselés és a mustkészítés fortélyait ismerhették meg az érdeklődők Szabó József képviselő ismertetője alapján. Ahogy minden évben, most is Guttmann Vilmos helyi borász zamatos szőlőjével dolgozhattak a gyerekek.

Szabó József képviselő avatja be az érdeklődőket a mustkészítés rejtelmeibe

Mi is megkóstoltuk a végeredményt, isteni lett.

A program is elvarázsolta a gyerekeket. A Vaga Banda Gólyalábasok óriás cirkuszát és a Langaléta Garabonciások produkcióját is megcsodálhatták.

Kincskeresésre hívták a gyerekeket

Kerekes Dóra, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője mindig kitalál valamit, amitől élvezetessé és érdekessé teszi a helytörténetet. Ahogy a Dunakeszi Feszten, itt is lehetett kincset keresni. Ehhez négy állomás feladatait kellett teljesíteni.

A képen Kerekes Dóra, a Révész István Helytörténeti Gyűjteményben mesél a családoknak Dunakeszi történelméről

A Kresz Mária Alapítvány, a Hagyományok Sátra, a Dunakeszi Technikai Kiállítás (Szent István utca 19.) és a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény (Szent István utca 48.) közös kincskereső játékot szervezett. A Kresz Mária Alapítványnál kézműves, a Hagyományok Sátrában logikai, a két múzeumban pedig “megkeresős” játékok várták a gyerekeket. A “menetlevélre” a jó megoldásokért, az elvégzett feladatokért pecsétet kaptak. Ha mind a négyet összegyűjtötték, a Hagyományok Sátrában kedves kis díjakra válthatták be a gyerekek a füzetet.

Dunakeszi Technikai Kiállítás

Gazdára talált a mobilitási hét fődíja is

A rendezvényen adta át Dióssi Csaba polgármester a mobilitási hét fődíját is. A szerencsés nyertes az önkormányzat által felajánlott kerékpárt nyerte meg. A sorsoláson azok vehettek részt, akik a mobilitási héten gyalog, kerékpárral, busszal vagy rollerrel mentek óvodába, iskolába, így gyűjtve össze a pecséteket. A nyertes kislány a Kőrösi iskola negyedik osztályos tanulója, aki nagyon örült a nyereménynek.

Jótékonysági sütivásár

A Városháza udvarán az egyik sátorban finom süteményeket lehetett megvásárolni. A befolyt összegből a Veni Vidi Vici Alapítványt támogatták. Az alapítvány első számú célja a halmozottan sérült gyermekek oktatása iskolai keretek között.

Az alapítvány megálmodói olyan szülők, akik saját élethelyzetükből adódóan tapasztalták meg azt, milyen nehézségei vannak az oktatás területén egy halmozottan sérült gyermeknek. Évekkel ezelőtt az alapítvány, a dunakeszi önkormányzat, a tankerület és az egyház között példaértékű összefogás vette kezdetét, aminek eredményeképpen a Dunakeszi Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola 2018 szeptemberétől 2 tantermet bocsátott az alapítvány rendelkezésére. Ezzel lehetőség nyílt az országban egyedülálló szociális integráció megvalósítására. Ahogy a katolikus iskola bővült, új helyet kellett keresni a gyerekeknek, de szerencsére nem kellett messzire menniük. A “hátsó szomszéd” Eszterlánc Óvoda tudta őket befogadni egy elkülönített, akadálymentes épületrészben. A helyet most szeptembertől már birtokba is vették a gyerekek.

Előző cikkFagyos napot kívánunk
Következő cikkEsterházy János emlékére nyílik kiállítás a VOKE József Attila Művelődési Központban