Közel háromszáz művész közös koncertjével ünnepli Dunakeszi a Szent István-napot augusztus 20-án. Az ingyenes koncerten olyan különleges hangszereket is hallhatnak a látogatók, mint a japándob és a taiko. Előtte 11 órakor a Szent Imre-templomban a kenyérszentelő misével indítják el az ünnepséget.

A Szent Korona országa ősbemutató megálmodója, producere és egyik szövegírója Kaszás Géza színművész, rendező. A monumentális produkció művészeti vezetője Farkas Pál karmester, a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar vezetője, akit az előkészületekről, a próbafolyamatról, a kulisszatitkokról kérdeztük – írja a dunakeszi.hu.

„A Dunakeszi Szimfonikus Zenekar életében szerencsére gyakran előfordulnak érdekes, különleges feladatok, kihívások. Kaszás Géza színművész, producer, filmrendezővel, a mű megálmodójával régi a kapcsolatunk. A Lovasíjász című filmjében is közreműködtünk, a film aláfestő zenéjét mi játszottuk fel.

A mostani, nagyszabású produkció bemutatóját nagyon várjuk, az évek óta íródó művet folyamatosan követtem. Az oratórium monumentalitása mellett (67 fős szimfonikus zenekar, közel 200 fős kórus, szólisták, narrátor) a történelmi téma és a hozzá kapcsolódó, azt megidéző korok zenéi szoros kapcsolatban vannak” – hallható a Príma-díjas karmestertől.

Farkas Pál a Dunakeszi Polgárnak elmondta: „Gulya Róbert zeneszerző a nagy szimfonikus zenekari hangzás mellé olyan korabeli, szólisztikus hangszereket komponált bele a műbe – bizonyos korok bemutatásánál -, amit abban az időszakban használtak. Így többek között hallható lesz az erdő vagy a fa hangjának is nevezett, kéthúros közép-ázsiai  hangszer, a kobyz vagy a duplanádas örmény fafúvós hangszer, a duduk is.

A 75 perces művet végig dinamikusan követi a nagy létszámú ütőszekció, melyben a különleges ritmus- és dallamhangszerek között a látványos japándobot, a taikot is felfedezhetjük. A historikus témájú mű érdekessége, hogy a mai kor elvárásainak maradéktalanul megfelel, minden korosztály számára közérthető, élvezetes, különleges élményt kínál.

Örülünk, hogy a premier Dunakeszin, Dunakeszin élő művészekkel valósulhat meg, Dunakeszi Város Önkormányzata és Pest Vármegye Önkormányzata támogatásával” – mondta Farkas Pál, a Szent Korona országa monumentális előadás művészeti vezetője, aki alkotótársaival együtt mindenkit sok szeretettel vár az augusztus 20-ai ősbemutatóra.

Előző cikkSzentgyörgyi Rómeó érkezik Dunakeszire
Következő cikkA dunakeszieket is várják a Spiritben