Most, hogy már túl vagyunk az év első negyedévén, valamelyes tisztább a kép az idei lakáspiaci kilátásokkal kapcsolatban. A tavalyi év végén napvilágra kerülő gazdasági elemzések szerint 2023-ra egyértelmű visszaesést jósoltak egyaránt a hitel- és ingatlanpiacon is. A prognózisoknak megfelelőn 2023 lakáspiaci pangással kezdődött, ám a visszaeséstől még messze van a piac. A Creditline.hu elemzése a Dunakeszi ingatlanokra is külön kitért.

A kereslet kínálatba fordult

A trendforduló jelei – miszerint a kereslet helyett a kínálat uralja a magyar lakáspiacot – már a tavalyi év második felében megmutatkoztak, amikor is kétszámjegyű csökkenés ment végbe a keresleti oldalon. A vevők több mint 50 százaléka tűnt el a piacról. Ennek köszönhetően a vásárlói szegmens került jobb alkupozícióba. A keresletcsökkenés hátterében egyértelműen az egyre romló kamatkörnyezet, és az eldurvuló infláció állt. Most, az eladók néhány hónapnyi kivárás után – hiszen egy ideig az árak újbóli emelkedését várták – kénytelenek voltak a korábban megállapított, de magas eladási árakkal visszatérni a kínálati oldalra. Azonban még mindig a vevők alkupozíciója tűnik előnyösebbnek.

Kihívásokkal küszködik a hitelezési piac is

Nem csak az ingatlanpiacon hagyott nyomot a korábbi évekhez képest kedvezőtlenebb kamatkörnyezet, hanem a lakáshitelezési piacon is. 2022 második felében már csak feleannyi használt lakás vásárlására igényelt hitelt folyósítottak a hazai bankintézetek, mint egy évvel ezelőtt. Ez azonban a lakáspiaci forgalomra is rányomta a bélyegét, ami több, mint 20%-kal esett vissza a 2021-es adatokhoz képest, és még azóta is ezzel a kihívással küzd.

A Magyar Nemzeti Bank hitelezési jelentése szerint csúcs- és mélypontokkal teli év volt 2022 a lakáshitelek szempontjából. Az első félévben egyfajta lakáshitel-boom szemtanúi lehettünk. A lakóingatlan-vásárlásra folyósított kölcsönök száma meghaladta 31 ezret, ám a 2021-es bázis adatokat így sem haladta meg az érték. A második félévben viszont jött a mélypont: kevesebb mint 23 ezer lakáscélú kölcsönt folyósítottak a hitelintézetek, ami 44 százalékos visszaesést jelentett éves szinten.

Felértékelődnek az ingatlanok Dunakeszin

Dunakeszin továbbra is megfigyelhető az eladó lakóingatlanok felértékelődése, amelynek következményeképp a márciusi adatok szerint a négyzetméterenkénti átlagár nem sokkal marad el a 900 ezer forinttól. Ez alapján egy átlagos paraméterekkel rendelkező ingatlan kínálati ára meghaladhatja a 60 millió forintot is. Ingatlantípusonként igen eltérő a kínálati árak skálája. A friss adatok szerint a téglalakások négyzetméterenkénti átlagára valamivel 900 ezer forint felett van, míg a panellakások esetében egy négyzetméter 770 ezer forintot is érhet. A családi házak a vidéki tendenciákhoz hasonlóan kiugró mértékben emelkedtek, és ez nem hagyott alább az év első negyedévében sem. A rendelkezésre álló adatok szerint a meghirdetett családi házak átlagosan 860 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre, ami 28,3 százalékkal haladja meg az országos átlagárat.

Forrás: Creditline.hu

Főkép: MTI/Máthé Zoltán

Előző cikkLázár Ervin, Petőfi, Tóth Árpád, Csokonai
Következő cikkBurokban született emberiség