Zebrát szorgalmaz a Kossuth Lajos utca Széchenyi utca kereszteződéséhez a helybeliek egy része. Legalábbis a Facebookon több ilyen bejegyzés olvasható. Egy ellenzéki politikus máris rárepült a témára. Az önkormányzat biztonságosabb megoldást támogat. A rendőrség szerint nem annyira veszélyes a helyszín, mint amilyennek sokan tartják. 

kossuth utca1

A hely nem életveszélyes, hanem a gyalogosok viselkednek életveszélyesen, mert ott tilos nekik átmenni – csak egy hozzászólás abból a vitából, amelyik a Facebookon is zajlik a Fótról érkező Kossuth Lajos utca és Széchenyi utca kereszteződéséről. Mások szerint azonban alig van zebra a környéken, így biztonságosan aligha lehet átkelni a Tóvárosból a másik oldalra. A vita olykor személyeskedésig fajul az interneten. Egy biztos, az adott hely valóban csábítja a gyalogosokat átkélni a túlsó oldalra, pedig ránézésre veszélyesnek tűnik.

Közlekedési szempontból a gond az, hogy a helyszín egy domboldalon fekszik és a Fót felől érkező autók szinte lezúdulnak a városra,

míg a másik oldalról érkezők gázadással kapaszkodnak fel az M2-esen átvezető hídra. Érzésünket egy évtizedek óta gépjárművezetést oktató szakember is megerősítette. A lejtőn olykor 80-90 km/h-ás sebességgel érkeznek az autók, ezt pedig egy gyalogosnak, különösen, ha gyerek vagy idősebb nehéz felmérni. A zebráról szóló felvetésünket hallva nem akar igazán állást foglalni, de fejének ingatásából arra hajlunk, hogy az előbb leírtak miatt nem tartja túl jó ötletnek.

kossuth utca2

Mivel a kérdés nagy vitát vált ki a közösségi oldalakon nem csoda, hogy a magát igen aktívnak mutató Varga Zoltán Péter, a Jobbik helyi képviselője beszállt a zebrakérdésbe. Legalábbis erről készített beadványt az önkormányzat október végi ülésére. Előtte ezt a Facebookon, ráadásul igen aktívan, kommunikálta. Az már egy másik kérdés, hogy a többi hozzászólóval komoly vitába bonyolódott. Többen ugyanis azt sérelmezték a politikus posztja alatt, hogy Dunakeszit már ellepik a feleslegesen felfestett zebrák.

Mindenesetre a városházán másképpen látják. Dióssi Csaba polgármester a Dunakanyar Régiónak elmondta, hogy

az önkormányzat saját költségen elkészítette a kereszteződés körforgalmi terveit.

Ennél többet nem tehetnek, mert az érintett szakasz állami kézben van. Mindenesetre ebből a lépésből az derül ki, hogy a városháza a körforgalom és nem a zebrás vagy lámpás megoldás mellett van. Így aztán nem meglepő, hogy az ellenzéki képviselő beadványát elutasították a testületi ülésen.

A rendőrök óvatosak. Azt mondják, ők csak akkor foglalnak állat az ügyben, ha konkrét terveket látnak. Arra azonban felhívták a Post figyelmét, hogy a környéken 50 km-es sebességkorlátozó táblák vannak kint. Talán ezért, talán másért, de a statisztikák szerint ez a kereszteződés nem számít kiemelten veszélyes baleseti gócpontnak. Így nem zárható ki, hogy csak politikusi túlmozgásnak vagyunk tanúi, hiszen más helyszínen, pl. a 2-es úton, akár a zebráknál is, veszélyesebb a helyzet. Legalábbis a rendőri adatok szerint.

Előző cikk1956-os hősöket keres az önkormányzat
Következő cikkMeghallgatás már volt a Pálya utca ügyében