A kétharmadnál is nagyobb arányban a Post olvasói egyelőre elutasítják az óraátállítást. A Facebook-szavazásunk még 5 napig tart, de nem valószínű, hogy érdemben változna az eredmény.

Az olvasóink döntő többsége nem szereti az óraátállítást. Péntek óta szavazhatnak erről a Facebookon és a vasárnap reggeli állás 114-48 volt az ellenzők javára. Mindez azért érdekes, mert a ma hajnalban is végrehajtott óratekerés még mindig jelentős energiamegtakarítást jelent az országnak. Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig közel 4000 gigawattóra a becsülhető energiamegtakarítás, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztásával egyenlő. Adatok szerint 2017-ben 80 GWh megtakarítás keletkezett az óraátállításból.

Nem gazdasági szakemberek szerint viszont az átállás egészségkárosodást okoz az arra fogékonyaknál.

Az átállás miatt most Budapesten a tömegközlekedési járatok menetrendje is változik, az éjszakai járatok többsége 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerinti menetrendi időpontban is elindul. Emellett változik a 909-es, a 918-as, a 931-es, a 938-as, a 940-es, a 941-es, a 956-os, a 973-as, a 990-es, a 992-es, a 996 és 996A, valamint a 998-as busz menetrendje is. Ezen járatok esetében általában csak a téli időszámítás szerinti időpontokban indulnak, vagy módosított útvonalon közlekednek.

A MÁV hálózatán néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint a változás, a Nyugati pályaudvarról 0.52-kor Szobra és a 0.43-kor Szolnokra induló vonat még a nyári időszámítás szerint közlekedett a teljes útvonalon, a Debrecenből Nagykerekire 2.20-kor, illetve a Nyugatiba 2.29-kor, a Nyugatiból Szolnokra 2.38-kor, Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre 2.43-kor, Lajosmizséről a Nyugatiba 2.45-kor, Szolnokról a Keleti pályaudvarra 2.58-kor induló vonat már a teljes útvonalon a téli időszámítás szerinti indulási időpontok alapján halad.

Ez volt az utolsó óraátállítás?

Nem. Az Európai Bizottság döntése alapján, 2019. március 31-én még utoljára kötelező lesz előreállítani az órákat, hogy az EU egységesen átálljon a nyári időszámításra, de a jövő évtől a tervek szerint már a tagállamok egyenként dönthetnek arról, hogy folytatják-e az óraátállítást. Az még nem dőlt el, hogy nyári vagy téli időszámítás szerint maradnak az órák. Az európai orvosok (többek között a Magyar Alvás Szövetség is) inkább a téli időszámítást szorgalmaznák. Ebben a kérdésben még nincs végső magyar döntés sem.

 

 

 

Előző cikkPanelkocka helyett, dizájnos épülete lesz a dunakeszi bíróságnak
Következő cikkEgy sima szavazás utóélete