Nem fért volna bele, hogy a városomtól akár csak 5 forintot is kérjek – mondta a Postnak Huth Anita, akinek a cége március eleje óta ráállt szájmaszkok gyártására. Eddig legalább 7000-et készítettek, most 500-t adnak Dunakeszinek.

Az önkormányzat megkeresett (egy kicsit már vártam is), hogy szeretnének tőlem szájmaszkokat vásárolni. Mondtam, ha elmondják kiket segítek vele, akkor ingyen adom. Így lett, hiszen az önkéntes segítők és azok kapják, akik nap mint nap dolgoznak és kapcsolatba kerülnek az idősebb emberekkel – mesélte szinte egy szuszra Huth Anita, az ANDOMI Kft. tulajdonosa a Postnak. A héten már átadott 250-et, és a jövő keddig elkészül a másik 250.

A maszk egészségügyi használatra tesztelt alapanyagból készül, hiszen Anita cége 17 éve gyógyászati segédeszközökkel foglalkozik. Azt mondja, érdemes használni, de senki se higgye, hogy ezzel máris megvédte magát a koronavírustól. Inkább mérsékli a fertőzés veszélyét. Azt ajánlja, tartsuk be az összes többi ajánlást is. Kézmosás, ruhák gyakori mosása, ne piszkáljuk a szánkat és szemünket, gyakori fertőtlenítés, különösen miután hazaértünk.

Ez a maszk tehát a papíralapú, orvosi eldobhatós maszkok kategóriájába számít. Viszont ez mosható és többször használható. Fertőtlenítés után újra és újra felvehető. El lehet majd tenni emlékbe, mint az úttörő nyakkendőt. Én ezt fogom tenni – teszi hozzá.

Kérdésünkre, hogy kiknek gyártja futárszolgálatokat, benzinkutakat és olyan cégeket említ, amelyeknél folyamatosan dolgoznak és napi kapcsolatban vannak az emberekkel. De magánszemélyek is becsöngethetnek hozzá és a Facebookon is próbál mindenkinek válaszolni.

A beszélgetésünk során szóba hozzuk a profinak tűnő eszközöket is. N95-ös és FFP2-es meg 3-as szabványokról beszélgetünk. Ezeket munkavédelemre és nem vírusvédelemre találták ki – jegyzi meg Anita, jobban védenek, mint egy orvosi maszk, de ettől még a szemünkön keresztül simán megfertőződhetünk. A lényeg, hogy csökkenteni kell a fertőzés kockázatát.

Végül még megemlíti, hogy amikor vége lesz a járványnak, akkor a termékei hasznából nem nyaralni megy, hanem jótékonyságra fordítja, “senki se gondolja, hogy én ebből most milliomos leszek majd” – köszön el Huth Anita.