A Dunakeszi Tagintézmény immáron 30 éve van jelen a város életében. A létesítmény múltjáról, munkásságáról, az elmúlt év nehézségeiről és sikereiről Tolnai Mártával, a tagintézmény vezetőjével beszélgettem.

Dunakeszi2
Fotó: pestmszaksz.hu

 

Múlt és jelen

Az intézményt 1986 január elsején alapította meg Dunakeszi Önkormányzatának akkori képviselőtestülete. Előtte tagintézménye volt a Váci Nevelési Tanácsadónak, de a megalapítást követően önállósult, és ezután már Dunakeszi Nevelési Tanácsadójaként működött a városban.

Az Intézmény 1986-ban négy szakemberrel kezdte meg működését. Jelenleg ketten vannak az intézményben, akik már a kezdetekkor a Tanácsadóban dolgoztak. Egyikük Tolnai Márta, aki pályakezdő pszichológusként kezdte itt a munkát 30 évvel ezelőtt. A működés indulásakor mindössze két terápiás helyiséggel rendelkeztek, majd 1994-ben megtörtént az épület kibővítése, korszerűsítése.

„Ennek a fejlődésnek mindannyian nagyon örültünk, nagyon nagy lendületet kapott a munka. Létszámbővülésre is lehetőség nyílt, Intézményünk állományába kerültek a városban dolgozó logopédusok és gyógytestnevelők is.”

– mondta Tolnai Márta. Kollégáival együtt, akkor már tizenöt fős csapattal erősítették az intézmény működését.

„Próbáltuk Dunakeszi városában az oktatási-nevelési intézményeknek, és a hozzánk bejelentkező családoknak megadni a segítséget. Az intézmény megítélése 1986-tól annyiban nagyon sokat változott, hogy a kezdeti években inkább beutalással kerültek hozzánk a családok, és gyakori volt az aggodalom amiatt, hogy ez negatív megítélést jelenthet a gyerek számára, de az évek során sikerült bebizonyítani, hogy munkánkban az elfogadás és a segítségnyújtás dominál. A kezdetektől napjainkig fokozódó igény mutatkozik minden szolgáltatásunk igénybe vételére”

– tette hozzá Tolnai Márta.

Az évek során számos változás történt. A 2013-ban átszervezett nevelési tanácsadók a KLIK fenntartásába kerültek át, és azóta a budapesti kerületekben, valamint a járási központokban pedagógiai szakszolgálatként működnek tovább. A Dunakeszi Tagintézmény átszervezése során összeolvadt a fóti Nevelési Tanácsadóval és a gödi Logopédiai Szakszolgálati Intézménnyel.  Ez az átalakulás azt is jelenti, hogy az Intézmény most már közel 50 munkatárssal biztosítja a feladatellátást a járás teljes területén.

Főbb tevékenységek, segítségnyújtás

Az elődintézmény 2013-ig három szakterületen fogadta a jelentkezőket. Ezek közé tartozott a nevelési tanácsadás, a logopédia, valamint a gyógytestnevelés. A nevelési tanácsadás területén leggyakrabban igénybevett szolgáltatáshoz tartozik a képességfejlesztés, iskolai tanulmányok megkezdésére való felkészítés, valamint a pszichológiai gondozás, terápiás segítségnyújtás.

2013 szeptembere óta azonban már kilenc szakszolgálati területen szolgáltat az intézmény. A nevelési tanácsadás, logopédia, gyógytestnevelés mellett kiemelendő a járási szakértői bizottság működése, a korai fejlesztés, gyógypedagógiai tanácsadás, és a konduktív ellátás is.

Kihívások és sikerek

„Folyamatos kapacitási nehézségeink vannak. Részben kinőttük az intézmény épületét, amiben a munkát végeznünk kell, másrészt a szakemberek számában is szükség lenne bővülésre az optimális működéshez. Soha nincs üresjárat, folyamatosan magas a jelentkezők száma. Pszichológiai ellátásra, tanácsadásra, képességfejlesztésre, korai fejlesztésre mindig vannak várakozók, mert az érdemi segítségnyújtás időigényes, többnyire nincsenek gyors megoldások a problémákra.”

– osztotta meg velünk Tolnai Márta.

„A kapacitás szűkössége összefügg azzal, hogy Dunakeszi járás dinamikusan fejlődik, a gyermeklétszám hosszú ideje folyamatos emelkedést mutat, és ahhoz, hogy intézményünk a szakemberek számában, illetve az épület adottságaiban bővülhessen, ahhoz fejlesztés szükséges, de ez nem egyik napról a másikra bekövetkező változás.”

– folytatta az intézményvezető.

„Nagyon nagy igény és kereslet van minden szolgáltatásra, már a gyermekek korai életszakaszától kezdődően igény van a családok támogatására, a gyermekek nevelésének elősegítésére és a különböző képességterületek fejlesztésére, idegrendszeri érést elősegítő beavatkozásokra egyaránt.  Tehát úgy gondolom, hogy a családokért, a nevelési és oktatási intézményekért vagyunk, és eredményeket valóban sok esetben tudunk elérni, amiért sok köszönetet kapunk. […] Minden egyes gyermek, vagy család ügyében igyekszünk olyan változásokat elérni a szülőkkel, intézményekkel való együttműködésben, amik a gyermek életében pozitív fordulatot hozhatnak, akár a családi életben, akár az óvodai-iskolai életben.”

– fejtette ki Tolnai Márta.

A jövőt illetően, munkájuk eredményességéhez az átalakulással járó változásokat követően stabil, kiszámítható körülményeket remélnek, és növekvő kapacitással szeretnének segíteni azokon, akik igénybe veszik az intézmény szolgáltatásait.

„A szakszolgálati munka valóban az életem, ezt a munkát nagyon szeretem, hiszek benne. Ha végigtekintek az életutamon, akkor azt gondolom, hogy azon a helyen dolgozom, ami örömmel tölt el. Ez az a munka és ez az a feladat, ami iránt elhivatottságot érzek intézményvezetőként, pszichológusként, mind az intézmény és a munkatársaim iránt is, úgyhogy ott vagyok, ahol lennem kell.”

– nyilatkozta Tolnai Márta.

Előző cikkAkkor most nézzük a piramisokat úgy, ahogy még nem láttuk!
Következő cikkIII. Nyílt Medencés Sárkányhajó Bajnokság – Videó