Elfogtak két szlovák állampolgárságú férfit – egyiküket Németországban, a másikat Budapesten -, akit egy 23 évvel ezelőtti gyilkossággal gyanúsítanak – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. Maga az elfogás októberben történt, de az egyikőjüket most hozták Budapestre.

A nyomozás adatai szerint 1999. február 2-án a Budapest XV. kerületében, a Szent Korona útján (közel az M3-as bevezető szakaszához) található egyik vendéglátóhelyen ismeretlen tettesek megöltek egy magyar és egy bolgár állampolgárságú férfit.

A bizonyítékok alapján a bűncselekményt D. Alex és B. Karol szlovák állampolgárok követték el, akik ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, amelynek alapján október 8-án D. Alexet Budapesten, míg B. Karolt ugyanazon napon Németországban elfogták a rendőrök – írja a rendőrség.

A német hatóságok B. Karol kiadatásáról döntöttek, majd – az osztrák rendőség közreműködésével – november 30-án Hegyeshalomnál átadták a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Terrorelhárítási Központ munkatársainak.

A férfit november 30-án gyanúsítottként hallgatták ki a fenti ügyben, majd őrizetbevételét követően letartóztatására tettek előterjesztést.

Szinte biztos, hogy arról a gyilkosságról van szó, amelyben Döcher György vállalkozót és bolgár testőrét 1999. február 2-án Budapesten, egy XV. kerületi presszóban agyonlőtték. Döcher György ötéves börtönbüntetését töltötte, de engedéllyel tartózkodott a közvetve a tulajdonában álló presszóban.

A rendőrség októberi tájékoztatása szerint D. Alex a gyanú szerint Sátor Lajoshoz, a dunaszerdahelyi maffia vezetőjéhez fordult, hogy öljék meg Döcher Györgyöt. Ebbe beleegyeztek, cserébe azt kérték, hogy segítsen Pápay Tibort eltenni láb alól. Őt megölték, Sátor Lajos bérgyilkosai. Sátor Lajos egyébként 2010-ben eltűnt, a szlovák rendőrség szerint megölték, de a holtteste még nincs meg. 2016-ban Szlovákiában rábukkantak egy sírgödörre, amelyben több csontvázat találtak, a csallóközi leszámolások résztvevői lehetnek benne – írta akkor a Blikk.

Előző cikk7200 karácsonyi csomag a dunakeszi nyugdíjasoknak
Következő cikkKülönleges, élő adventi kalendárium Dunakeszin