A napokban helyezik üzembe a Samsung SDI gödi gyára köré telepített Monitoring Lakossági Riasztó és Tájékoztató Rendszert. Ennek első teljeskörű, vagyis hangos üzemi próbáját május 10-én, hétfőn 11 órakor tartják.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt is közölte, hogy a jövőben a gyár minden hónap első hétfőjén tart majd teljeskörű vagy csökkentett üzemű hangos szirénapróbát. Kivételt a tervek szerint csak az ünnepnapok jelentenek.

Mi történik a szirénapróbán? 

A szirénapróbának alapvetően két típusát különböztetjük meg:

 • Csökkentett üzemű (morgató) próba (,,élőbeszéd” + szirénajelzés: 6 másodperces jel), 

• Hangos üzemű (teljes körű) próba (,,élőbeszéd” + szirénajelzés: 120 másodperces változó hangmagasságú [katasztrófariadó] és 90 másodperces egyenletes hangmagasságú szirénajelzés [riadó elmúlt]). 

A próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképek és ,,előbeszéd” szól a szirénákból, tesztelve azok megfelelő működését. A havi szirénapróbák alkalmával a lakosságnak nincs teendője. 

Valós veszélyhelyzet esetén a sziréna megszólalását követően be kell tartani a közölt magatartási normákat, valamint figyelemmel kell kísérni a médiumokban a katasztrófavédelmi szervek közleményeit.  

Előző cikkKarácsony Gergely Dunakeszin mutatta be a jelöltjüket
Következő cikkÚjabb vereség, Biatorbágyon kapott ki a VSD