default-logo

Akinek a nagyapja is a járműjavítóban dolgozott

Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen gyárat és ilyen közösséget irányíthatok!ezekkel a szavakkal köszöntötte Szepessy Tamás ügyvezető igazgató a 90 éves jubileumot ünnepelő a Dunakeszi Járműjavító gyár munkásait, volt dolgozóit. Az 1926-ban alapított, folyamatosan fejlődő és működő járműjavító egész napos rendezvénnyel ünnepelte az évfordulót.

Járműjavító - koszorúzás

A gyár már nem csak vasúti kocsikat gyárt és javít, hanem villamost, metrót és hév szerelvényt is épít, szerel – ezt tartotta igazán fontosnak Szepessy Tamás. Hozzá csatlakozott a térség országgyűlési képviselője, Tuzson Bence is.  Szerint nem csupán azt ünnepelik az emberek, hogy Dunakeszin létrejöhetett egy olyan gyár, amely alkalmas a magyarországi és határon túli kötöttpályás közlekedési eszközök gyártására, karbantartására, hanem ezzel együtt egy új település is létrejöhetett az akkori Dunakeszi mellett:

A városnak kilencven éve ikonja a járműjavító, e nélkül Dunakeszi másmilyen lenne. Minden erre a gyárra épült: iskola, szállások, lakások, egy új település.

Ezekkel a szavakkal támasztotta alá az államtitkár beszédében a gyár fontosságát. Az érzelmi húrok megpendítése sem maradt el.

 

Ez a város 1926 óta együtt él a gyárral magával, a szíve együtt dobog vele.

A MÁV Magyarság Férfikar fellépése után koszorút helyeztek el Lányi Ferenc, a járműjavító első igazgatójának emlékszobránál, majd megnyitották a vasúti kocsik kiállítását.

Járműjavító - Lányi Ferenc, faszobor

Az érdeklődők között sokan személyes kötődés miatt látogatták a rendezvényt.

Jáműjavító - Vécsei Istvánnéné

Itt születtem Dunakeszin, itt is lakom a MÁV-lakótelepen. 26 évig dolgoztam a gyárban, mindenféle beosztásban voltam két évenként. Gazdasági vezető is voltam, innen mentem nyugdíjba, nagyon szerettem.” – meséli Vecsei Istvánné.

Járműjavító - Tömör Gábor és párja

Tömör Gábor, is a gyárban dolgozik: „Már 10 éve ez a munkahelyem. Nagyapám, nagymamám is itt dolgozott, később apukám és nagybátyám is. Szinte az egész család számára ez biztosítja a megélhetést.”

Kapcsolódó cikkek