Ősszel elkezdődik a Duna-parti sétány faállományának megfiatalítása. Azt ígérik, hogy cserélés és nem tömeges fakivágás lesz.

Dunaparti fasor

Idén márciusban az önkormányzat közbenjárására a Közép-Duna- völgyi Vízügyi Igazgatóság felhagyott azzal, hogy lényegében kivágják a Rév utca és a Liget utca közötti Duna-parti fasort. A liget fáit így nem egyszerre, hanem fokozatosan vágják ki és „cserélik le” – a munkálatok ősszel indulnak, írja az önkormányzat.

A Duna-parton lévő faállomány nagy része rendkívül rossz állapotban van, hiszen nem vízpartra való fafajták alkotják. Az önkormányzat megbízásából készült szakértői véleményből is egyértelműen kiderül, hogy annak idején az illetékesek nem voltak körültekintőek a faválasztás során, hiszen

olyan fafajták kerültek közvetlenül a vízpartra, melyek rosszul tűrik a gyakori elárasztást, ezért jelenleg a Duna-parton lévő nemes nyár klónok nagy része veszély jelent az arra járókra.

Ráadásul a telepítéskor használt távolság sem megfelelő több helyen, a fák elnyomják egymást, ferdén nőnek.

A fenti okokból kifolyólag a vízügyi igazgatóság vagyonkezelése alatt álló területen az összes fát ki akarták vágni – ezt a folyamatot állították le az önkormányzat kérésére.

A vízügyi igazgatóság és az önkormányzat között létrejövő együttműködési megállapodás alapján azonban hamarosan elkezdődik a partszakasz faállományának fokozatos megfiatalítása, mely mind esztétikai, mind baleset-megelőzési szempontból elkerülhetetlenné vált.

A Duna-parti területen található 260 darab fából a yízügy területén összesen 39, önkormányzati területen pedig 24 darab javasolt idén kivágásra,

a megtartható fák jelentős részén pedig faápolási munkákat fognak végezni a szakemberek.

Előző cikkAz önkormányzat közleménye a Hírhatár-helyreigazításról
Következő cikkHogy minden nap jusson hús az asztalra