Feltűnően sokan, csütörtök estig 1200-an szavaztak a Facebook-oldalunkon a szilveszteri tűzijátékozásról, köznyelven petárdázásról. A döntő többség ellene van. A Post megkérdezte az egyik alpolgármestert is.

Kovácsné Szabó Erika (Sunny Fotó)

Az oldalunkon szavazók 79 százaléka ellenzi azt, hogy szilveszterkor az emberek szabadon durrogtathassanak, döntő többségük az állatokat félti, de vannak olyanok is, akik a tűzijátékok veszélyességével érvelnek. Facebook-oldalunkon komoly vita alakult ki arról is, hogy általános tiltás, vagy mondjuk szervezett, ha úgy tetszik központi tűzijáték legyen-e.  Mindez azért érdekes, mert számos településen még az utolsó pillanatban is lemondták a városi tűzijátékot. Ilyen volt Miskolc, Kisvárda vagy Esztergom. Ráadásul még csak politikai sablont sem lehet erre ráhúzni, hiszen pl. Kisvárdán masszív jobboldali, míg Miskolcon baloldali fölény mutatkozik a városvezetésben.

A Post, ahogy ígértük, megkérdezte Dunakeszi egyik vezetőjét is. Sipos Dávid alpolgármester szerint a városi, szervezett és limitált hosszúságú tűzijáték feldobhatja az újév köszöntését, azzal önmagában nincs gond. Úgy látja, az embereknek fontos, hogy jókedvűen várják és köszöntsék a következő évet.

Kovácsné Szabó Erika (Sunny Fotó)

Meglátása szerint a privát tűzijátékozással azonban már lehetnek gondok. Ezen érdemes volna elgondolkodni különösen akkor, ha egy nem reprezentatív szavazáskor csaknem 1000-en ellene voksolnak. Kampányszerűen azonban nem érdemes dönteni. Arról már nem is beszélve, hogy egy esetleges tiltás nem önkormányzati hatáskör.

A durrogtatós mulatozás országszerte sok munkát adott a tűzoltóknak, több mint ötven tüzet okoztak a tűzijátékok.

MTI/Czeglédi Zsolt

Halásztelken, Leányfalun, Szigetszentmiklóson és Balatonakarattyán is több száz négyzetméteren égett az aljnövényzet a tűzijátékok miatt. Érden egy garázs teteje gyulladt meg, Nemesgörzsönyben egy óvoda melléképülete, míg Nyírábrányban egy nyári konyhában keletkezett tűz, miután odarepült egy-egy tűzijáték. Szegeden és Körmenden erkélyen tárolt tárgyak gyulladtak meg a tűzijátékoktól. Kőszegen egy általános iskola műanyag sportpályáján égett a műanyag borítás 10 négyzetméteren. Szombathelyen egy családi ház udvarán tujasor égett, a tűzben megsérült egy autó és egy ház teteje is. Mindszentkállán egy ház oldalán a szigetelést gyújtotta meg egy odarepült pirotechnikai eszköz – írja az MTI.

Előző cikkÚjévi gyorsmérleg a mentősöknél
Következő cikkSűrű ködre számítson Pest megyében!